dinsdag 20 maart 2018

Verbrandingsoven bouwen op Ornamibo niet in beeld bij regering

'Ornamibo is al aangetast en daarom heeft regering besloten om door te gaan met deze plek'


Een verbrandingsoven bouwen op Ornamibo om op verantwoorde wijze vuil te verbranden, behoort niet tot een optie van deze regering. Een verbrandingsoven is een heel dure zaak. Het kost ruim 60 miljoen Amerikaanse dollar en de regering heeft dat geld niet. Dit kwam naar voren vorige week tijdens een zogenoemde 'stakeholdersmeeting', georganiseerd door het ingenieursbureau Ilaco over de aanstaande sociale- en milieu-analyses en ontwerp van een nieuwe 'sanatary landfill' te Ornamibo, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 20 maart 2018.

Een sanatary landfill is vuil storten in de open lucht, maar dan niet op de wijze zoals op dit moment gebeurt. Er zal een aantal voorzieningen en maatregelen getroffen worden voor het verantwoord verwerken van het vuil op deze stortplaats.

Door verschillende districtsraadsleden, die ook deelnamen aan de bijeenkomst, werd geopperd om te gaan richting een verbrandingsoven. 'Ook al is het duur, maar dan hebben we een duurzame investering gedaan voor de toekomst', werd geopperd. 'Bewoners van Ornamibo en omgeving willen nog steeds, dat er geen vuil gestort wordt in hun buurt.'

Jeroen Kool, consultant van de Nederlandse multinational Royal Haskoning DHV, zei, dat Ornamibo reeds aangetast is en daarom heeft de regering besloten om door te gaan met deze plek.

Kool doet samen met een andere collega van Royal Haskoning de studies voor ontwerp van de nieuwe sanatary landfill. Volgens Kool is de ondergrond van de huidige vuilstortplaats aangetast door het vuil, waarin verschillende stoffen zitten. Doordat de ondergrond uit klei bestaat, is het niet meer mogelijk om deze te zuiveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten