dinsdag 20 maart 2018

Argentijns-Venezolaanse mensenrechtenadvocaat ontvlucht detentie in Venezuela

Marcelo Crovato (51) vlucht via Colombia naar Argentinië


Een Argentijns-Venezolaanse mensenrechtenadvocaat is de laatste activist om aan detentie te ontsnappen, door de regering van president Nicolas Maduro en Venezuela te ontvluchten afgelopen weekeinde. 'Ik ben zo blij om vrij te zijn, maar zo verdrietig om wat er is achtergebleven', vertelde Marcelo Crovato (51) maandag 19 maart 2018 aan persbureau Reuters nadat hij Colombia had bereikt, vanwaar hij later op maandag naar Argentinië vloog.

Crovato werd in 2014 in zijn Caracas-huis gedetineerd, terwijl hij werkte voor een mensenrechtengroep die jonge demonstranten verdedigde tijdens een golf van demonstraties tegen Maduro's socialistische regering. Vierenveertig mensen werden gedood en duizenden raakten gewond tijdens de onrust.

Hij bracht 10 maanden door in een gevangenis, waar hij ooit als directeur had gediend, voordat hij huisarrest kreeg.


Crovato, die telefonisch vanuit Colombia sprak, weigerde volledige details over zijn ontsnapping te geven uit angst voor represailles tegen vrienden of familieleden van Venezolaanse geheime agenten. 'Ik was het maanden aan het plannen nadat ik concludeerde dat er geen mogelijkheid van gerechtigheid in Venezuela was', zei Crovato. 'Het was een ongelooflijke sensatie over de grens. Ik bleef mezelf vertellen 'Ik ben onzichtbaar, ik ben als een geest die erdoorheen komt, ze zullen me niet stoppen'. Toen ik het bord 'welcome to Colombia' zag, welden mijn ogen op en dacht ik: 'Ik deed het!', zei hij.

De advocaat moest naar Buenos Aires vliegen met zijn vrouw en twee jonge zoons, die Venezuela voor hem verlieten. Hij heeft de Argentijnse nationaliteit via zijn vader en hoopt president Mauricio Macri te ontmoeten, een van de felste critici van Maduro over rechten en democratie.

De Venezolaanse regering reageerde niet op een verzoek om commentaar op de zaak van Crovato. Volgens critici heeft Maduro van Venezuela een dictatuur gemaakt, terwijl hij de vijanden beschuldigt van samenzwering met de Verenigde Staten om hem omver te werpen en de olie van de natie te grijpen.


Crovato's vlucht was de laatste in een stroom ontsnappingen door gevangen genomen activisten. De prominente oppositieleider Antonio Ledezma vluchtte in november naar Spanje via Colombia en de voormalige oppositiemagnaat David Smolansky vestigde zich dezelfde maand, nadat hij over de grens naar Brazilië was geslenterd, in de Verenigde Staten.

Honderden activisten worden nog steeds vastgehouden, met name Leopoldo Lopez, de hardline-leider van de politieke partij Voluntad Popular die onder huisarrest staat in Caracas.

'Mijn inzet is nu om voor de andere politieke gevangenen te vechten', zei Crovato.

(Suriname Mirror/Reuters/El Nacional/El Dia/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten