dinsdag 20 maart 2018

Gajadien (VHP): 'NH-minister Dodson heeft veel te verbergen'

'Beloofde stukken over de Saramacca goudconcessie niet naar het parlement gestuurd'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) is niet te spreken over het feit, dat de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, geen woord heeft gehouden om beloofde stukken over de Saramacca goudconcessie op te sturen naar het parlement.

'Helaas hebben wij gezien dat hij slechts een overeenkomst heeft gestuurd die NV 1 aangegaan is met IAmGold en de overdracht van de concessie, die de Staat ingevorderd heeft van Tranquillo Mining NV. De andere stukken waaruit zou moeten blijken, dat betalingen door NV 1 aan Tranquillo hebben plaatsgevonden, heeft Dodson niet gestuurd. Dat geeft al aan, dat de minister veel te verbergen heeft. Uit hetgeen de minister eerder in het parlement heeft gesteld, kon je nog destilleren dat hij trachtte de samenleving te misleiden', zegt de politicus vandaag, dinsdag 20 maart 2018, in het Dagblad Suriname.

Het gaat om een concessie van 5.000 hectare gelegen in de districten Brokopondo en Sipaliwini, ten oosten van de Kleine Saramaccarivier. Deze concessie moest eerst teruggevorderd worden van Tranquillo Mining NV, waarna het is uitgegeven aan NV 1, die volledig staatsbezit is. Uiteindelijk is het door NV 1 ingebracht in de joint-venture overeenkomst met IAmGold.

In De Nationale Assemblee (DNA) hebben oppositieleden behoorlijk kritiek geuit op het verlenen van het recht tot exploitatie aan Tranquillo. Ook de voorwaarde voor de intrekking is ter discussie gesteld.

Gajadien voert aan, dat ook bij de leiding van de volksvertegenwoordiging vraagtekens zijn gerezen over bepaalde handelingen. Vandaar dat Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons de noodzaak voor het indienen van alle documenten ook als een noodzaak zag tijdens de begrotingsbehandeling.

Minister Dodson bleef toen erbij, dat er onnodig sensatie is gemaakt door Assembleeleden over deze concessie. Volgens hem bestaat de compensatie van Tranquillo uit de restitutie van de gemaakte kosten na validatie door een accountant. De bewindsman vindt dat de zaak zwaar is opgeblazen.

'Als wij het komende week niet krijgen, zal ik wederom een brief schrijven om te vragen wat de stand van zaken zijn', aldus Gajadien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten