dinsdag 20 maart 2018

Een cruciale internationale top over biodiversiteit en ecosystemen in Medellin, Colombia

Biodiversiteit in Afrika, Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Europa onder het vergrootglas



Een cruciale top over biodiversiteit en ecosystemen is zaterdag 17 maart 2018 gestart in Medellin, Colombia. Afgezien van het Intergovernmental Science Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), zal aan de bijeenkomst in het Intercontinental Hotel worden deelgenomen door vertegenwoordigers van meer dan 100 lidstaten, samen met wetenschappers en non-gouvernementele organisaties, met het doel om vijf documenten te bekijken die publiek gemaakt zullen worden op 23 maart op haar website.

De sessies omvatten een beoordeling van vier regionale assessments van de huidige toestand van de biodiversiteit in Afrika, Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Europa. Het laatste document is een thematische beoordeling van landdegradatie en wat er gebeurt om gronden over de hele planeet aan te landen.

De cruciale vragen die de publicaties hopen te beantwoorden, gaan over de mate van verandering in biodiversiteit, wat deze veranderingen wereldwijd veroorzaakt en de daaruit voortvloeiende effecten op het menselijk welzijn.

In een toespraak op VN-nieuws legde IPBES-voorzitter Sir Robert Watson uit dat 'het IPBES probeert de huidige kennis te verstrekken die zorgvuldig is beoordeeld om beleidsmakers te helpen - of ze nu in de regering, de privésector of het maatschappelijk middenveld zijn - om weloverwogen beslissingen te nemen over biodiversiteit en ecosystemen.'



Om beleidsmakers verder te helpen, zullen honderden wetenschappers bijdragen aan dit collegiaal getoetste rapport, dat een samenvatting van 20-25 pagina's zal bevatten voor beleidsmakers die het meest kritisch worden bekeken in Medellin. Sir Robert gelooft ook, dat de bevindingen bredere implicaties hebben  dan de aanwezige beleidsmakers als een oproep tot actie.

'Het publiek kan een beroep doen op de overheid om duurzamer te zijn, niet om onze bossen te kappen, niet om de mangrove-systemen om te zetten in garnalenkwekerijen, niet om alle natuurlijke graslanden die we hebben te vernietigen.'

De belangrijkste bevindingen van het panel werden ook aangekondigd door Sir Robert Watson, erop wijzend dat de belangrijkste aanjagers van een vermindering van de biodiversiteit klimaatverandering, de omzetting van landgebruik (dat wil zeggen het omzetten van bossen, mangrovesystemen voor menselijk gebruik), overexploitatie, zoals overbevissing en vervuiling zijn.

Colombia organiseert de top met de steun van het ministerie van Milieu, het secretariaat voor Economische Ontwikkeling van het kantoor van de burgemeester van Medellín en het onderzoeksprogramma voor biologische bronnen van Alexander Von Humboldt. Het laatste instituut, vernoemd naar de beroemde Duitse natuuronderzoeker en ontdekkingsreiziger, produceert zijn eigen publicaties met betrekking tot de biodiversiteit van Colombia. Aangezien het een van de meest biodiverse regio's ter wereld is en 's werelds grootste aantal vogelsoorten heeft, is het passend dat het land zo'n belangrijke top over dit onderwerp organiseert.

Aangezien de vervuiling in de stad recentelijk een kritiek niveau heeft bereikt en het effect op de biodiversiteit heeft, wordt de vergadering ook als een tijdige gezien.


Niet bekend is of Suriname, groenste land ter wereld, aan de top deelneemt....

(Suriname Mirror/The Bogota Post/SoundCloud/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten