dinsdag 20 maart 2018

Venezolaanse plaatsje Elorza brengt eigen munt Elorza uit

Burgemeester Solfreddy Solórzano hoopt dat lokale munt geld gaat rollen in Elorza


Het Venezolaanse plaatsje Elorza is maandag 19 maart 2018 begonnen met een marktfestival, maar er is geen serieus geld meer in omloop. De Venezolaanse munteenheid bolívar lijdt onder hyperinflatie, waardoor inwoners met koffers Venezolaans geld zouden moeten sjouwen. 

De gemeente heeft daarom een eigen munteenheid uitgegeven. Die is genoemd naar de plaats en naar de negentiende-eeuwse vrijheidsstrijder kolonel José Andrés Elorza.



Burgemeester Solfreddy Solórzano hoopt dat de lokale munt helpt dat er geld gaat rollen in Elorza, ruim 450 kilometer ten zuidwesten van Caracas. Bij eerdere markten en festivals in de omgeving viel op dat er niet meer werd omgezet.

De plaats biedt nu de elorza-bankbiljetten aan die in bolívares via een overmaking via de bank gekocht kunnen worden. De burgemeester verkoopt ze en neemt ze ook weer terug als de gebruiker van ze af wil bij zijn vertrek uit Elorza.

Niet iedereen is blij met het nieuwe geld. Handelaren hebben geklaagd, dat de gemeente geld heeft gevraagd voor de invoering van de elorza, meldden Venezolaanse media.

Het is de tweede keer dat een kleine gemeenschap een eigen munt uitgeeft in het door wanbeleid geruïneerde land. Sinds december is er in de hoofdstad Caracas de ’panal’ in omloop.


(Suriname Mirror/El Impulso/Panorama.com.ve/Twitter/De Telegraaf/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten