dinsdag 20 maart 2018

Noorse energiegroep Norsk Hydro verontschuldigt zich voor veroorzaken milieuschade in noorden Brazilië

Aluminiumfabriek Alunorte, de grootste ter wereld, loost onbehandeld water in een lokale rivier

(Bron foto: Twitter)

De Noorse energiegroep Norsk Hydro, beschuldigd van het veroorzaken van milieuschade in het noorden van Brazilië, verontschuldigde zich maandag  19 maart 2018 voor de ongeoorloofde lozing van onbehandeld water in een lokale rivier vanuit zijn aluminiumfabriek Alunorte, de grootste ter wereld. 

'We hebben onbehandelde regen- en oppervlaktewater geloosd in de Para-rivier', zei Chief Executive Svein Richard Brandtzæg in een verklaring. 'Dit is volstrekt onaanvaardbaar en in strijd met wat Hydro voorstaat. Namens het bedrijf bied ik mijn excuses aan aan de gemeenschappen, autoriteiten en de maatschappij.'


De Braziliaanse autoriteiten hebben het bedrijf ervan beschuldigd het water van de gemeente Barcarena te hebben verontreinigd met bauxietresiduen waarvan zij beweerden dat deze na zware regenval op 16 en 17 februari waren overgelopen uit een stortbekken in de fabriek van Alunorte.

Als reactie hierop kreeg Norsk Hydro twee boetes van 10 miljoen reais (2,5 miljoen euro) elk en moest de productie op de locatie gehalveerd worden en het gebruik van het bassin geschorst.

Het incident brengt risico's met zich mee voor vissers en andere gemeenschappen die in de buurt van de Amazone wonen, omdat het water dat ze drinken en waarmee ze baden, hoge niveaus van aluminium en zware metalen heeft, volgens een instituut dat rapporteert aan het Braziliaanse ministerie voor Volksgezondheid.


(Suriname Mirror/The Local Norway/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten