dinsdag 20 maart 2018

Oude Maya's hebben misschien jaguars, honden als huisdieren gehouden of gegeten...

Eerste bewijs van honden die werden verhandeld onder Maya's en gebruikt bij hun ceremonies


Volgens een nieuwe studie, hielden de Maya's dieren zoals jaguars en honden in hun huizen, maar of ze als huisdieren werden gehouden, gegeten werden als voedsel of gebruikt voor offers - of alle drie , blijft onbekend. Een grote katachtige in het onderzoek werd gevonden in een piramide en was mogelijk een jaguar. Het leefde waarschijnlijk van een op maïs gebaseerd dieet. 

'Dit kan een bewijs zijn, dat wilde katten gedurende vele eeuwen in gevangenschap in heel Meso-Amerika zijn grootgebracht, waarschijnlijk voor de koningen en andere elites om hun macht te laten zien', zei hoofdauteur Ashley Sharpe van het Smithsonian Tropical Research Institute in Panama.



'Dus in zekere zin zijn het misschien huisdieren geweest, hoewel het bijzonder gevaarlijke huisdieren zijn.'

De studie onthulde ook het eerste bewijs van honden die werden verhandeld onder de Maya's en werden gebruikt bij hun ceremonies. 'De eerste Spaanse ontdekkingsreizigers meldden, dat honden vaak werden gegeten door mensen die in de Maya-streek woonden, maar we weten ook dat er verschillende hondenrassen waren, dus mogelijk waren er 'voedsel' honden en 'jagende' honden.'


Een van de belangrijkste aspecten van de studie, volgens Sharpe, is dat de oude Maya's 'het manipuleren van dieren veel vaker en veel eerder deden dan we hadden gedacht'.

Door beenderen van dieren in Ceibal, Guatemala te analyseren, ontdekte Sharpe dat dierenhandel en -beheer zo'n 2.500 jaar geleden in de pre-klassieke periode van de Maya's begonnen en tijdens de klassieke periode werden geïntensiveerd. Dit betekent, dat het waarschijnlijk was dat georganiseerde ceremonies met dieren- en mensenoffers en het grootbrengen van dieren voor voedsel een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van de Maya-beschaving.

Ze zei dat de nieuwe studie aantoont, dat ze ook dieren voor vlees groot brachten en dat waarschijnlijk sommige van deze dieren - zoals de kat - Ook als non-food-functies dienden als huisdier of voor ceremonies.


'Het is interessant om te overwegen of mensen mogelijk een grotere impact hebben gehad bij het beheren en manipuleren van diersoorten in het oude Midden-Amerika dan men geloofde', zei Sharpe. 'Studies zoals deze beginnen aan te tonen, dat dieren een sleutelrol speelden bij ceremonies en machtsdemonstraties, wat misschien de opfok van dieren en handel tot gevolg had.'

De studie werd maandag 19 maart 2018 gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences.




(Suriname Mirror/USA Today/UF News/Phys.org/AFP video/Scribd Suriname Mirror) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten