dinsdag 20 maart 2018

Boliviaanse president Evo Morales bij Internationaal Gerechtshof in Den Haag voor zaak tegen Chili

Bolivia wil na een eeuw eindelijk vrije toegang via Chili tot de Stille Oceaan

(Bron: Twitter - @_MarParaBolivia)

De Boliviaanse president Evo Morales is maandag 19 maart 2018 in Den Haag gearriveerd om de openings hoorzittingen bij te wonen van de zaak van zijn land bij het Internationaal Gerechtshof, of ICJ, en zegt dat hij een 'eerlijke en juiste uitspraak' verwacht in het meer dan een eeuw durende conflict over de toegang tot de zee met Chili.

Tijdens een persconferentie zei de Boliviaanse president, dat de uitspraak belangrijk is voor de toekomst tussen de buurlanden. 'Afgezien van beschuldigingen door derde partijen die onze verdediging van Bolivia beoordelen, moet het Hof oplossingen zoeken voor toekomstige generaties , omdat Chili en Bolivia voor altijd buren zullen zijn', zei Morales.



Bolivia vecht al enkele decennia lang om zijn kustgebied terug te veroveren van Chili om toegang te krijgen tot de Stille Oceaan, die het verloor in de Oorlog van de Stille Oceaan in 1897 die het land ingesloten liet. Een vredesverdrag uit 1904, na de Oorlog van de Stille Oceaan, die de huidige grenzen vaststelde, wordt door Boliviaanse critici als dubieus beschouwd.

De voormalige Boliviaanse president Eduardo Rodriguez Veltze zei maandag tegen rechters: 'Het herstel van de soevereine toegang van Bolivia tot de zee zou een klein verschil maken voor Chili, maar het zou de toekomst van Bolivia veranderen.'

President Morales zei tegen journalisten tijdens een persconferentie na de hoorzittingen: 'Wij willen dat de Bolivianen en Chilenen, als broers, onze verschillen samen oplossen. We moeten als broers op zoek gaan naar oplossingen voor het welzijn van toekomstige generaties.'

Hij voegde eraan toe, dat zijn regering niet geïnteresseerd is in het onderhandelen over het eeuwenoude verdrag, maar in een ​​einde te maken aan de onrechtvaardigheid die zijn land in de afgelopen decennia heeft geleden. 'Een invasie nam ons weg van het grondgebied van de Boliviaanse kust. Dit is niet de eis van het Verdrag van 1904. We vragen dat Chili zijn beloften nakomt', vertelde hij aan verslaggevers en voegde eraan, toe dat zijn regering niet twijfelt aan een positieve uitspraak ten gunste van zijn land, omdat 'Bolivia aan de kant van de rede staat en rechtvaardigheid.'

De ingesloten Andes-natie zoekt soevereine toegang tot de zee om zijn export van aardgas en mineralen te helpen opvoeren, zoals op dit moment, heeft Bolivia toegang tot de zee via Chili, maar het moet belastingen betalen om er gebruik van te maken.

Tijdens de openings hoorzittingen zeiden Boliviaanse advocaten, dat het Andesland niet vroeg: 'de rechtbank om te beslissen hoe soevereine toegang geregeld moet worden ... maar eenvoudig (ervoor te zorgen) dat Chili te goeder trouw teruggaat naar de onderhandelingstafel.' 'Voor 150 jaren  dat Bolivia heeft geleden onder de historische onrechtvaardigheid van ingesloten te zijn als landen', zei advocaat Eduardo Rodriguez Veltze, volgens Reuters, eraan toevoegend, dat Chili veel beloftes had gedaan om Bolivia weer met de zee te verbinden.

Bolivia's president Evo Morales schreef maandag in een tweet: 'Vandaag, na 139 jaar en 33 dagen van de gewapende invasie van Chili van de Boliviaanse haven van Antofagasta, presenteert Bolivia bij het belangrijkste gerechtshof van de wereld, wettelijke en historische beschuldigingen, om te eisen de vervanging van zijn recht op toegang tot de zee met soevereiniteit.'


'Zoals vandaag, in 1969, waarschuwde schrijver en diplomaat Jorge Escobari Cusicanqui, dat Chili met een voorstel van 'regionale integratie' onze claim wilde laten verdwijnen #MarParaBolivia. Vanwege dit afleidende beleid van uitstelgedrag, gaan we naar het ICJ', zei Morales in een andere tweet.


In 2013 ging Morales naar het ICJ in een poging om een ​​deel van het territorium te herstellen en 'soevereine toegang' te krijgen tot de wateren die het verloor. Hij claimde het Verdrag van 1901 waarin Bolivia verklaarde, dat de officiële stopzetting van zijn recht op het gebied werd opgedrongen aan zijn land 'in de loop van een geweer'.

'De regering van Chili houdt vast aan de logica van de 19e eeuw, en dat brengt ze nergens heen.  Bolivia roept de gerechtigheid, de geschiedenis en de logica van de 21ste eeuw in', zei Boliviaanse vicepresident Alvaro Garcia Linera, volgens Business Insider.



In 2015 besloot de rechtbank, ondanks de Chileense oppositie, dat het door land omgeven Bolivia jurisdictie had in de zaak. Elk jaar viert Bolivia de Dag van de Zee op 23 maart, waar grote menigten samenkomen om te marcheren in de straten van de hoofdstad van Bolivia, La Paz, met miniatuurboten en schepen.

De mondelinge hoorzittingen bij het ICJ duren tot en met 28 maart, waarna de rechters enkele maanden nodig hebben voordat zij de datum voor een uitspraak zullen bepalen.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten