woensdag 7 februari 2018

Suriname heeft op eigen wijze afscheid genomen van kunstenaar Erwin de Vries

(Bron foto: Facebook)
'Als overheid zullen wij onze bijdrage leveren om zijn wens, een eigen museum, in vervulling te doen gaan'

 
Tijdens een uitvaartceremonie in de Hal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken heeft Suriname woensdagmiddag 7 februari 2018, afscheid genomen van kunstenaar Erwin de Vries (88). Vanwege de staatseer hielden vier militairen de wisselende wacht bij de kist, die bedekt was met de nationale vlag. 

'We hopen dat we het vandaag hiermee goed hebben gemaakt', zei ceremoniemeester Odette Miranda, aldus  de  Ware Tijd. De Vries voelde zich onvoldoende gewaardeerd in Suriname. Tal van prominenten uit de kunstwereld, de politiek en het bedrijfsleven kwamen hem een laatste groet brengen.

Waarnemend minister Patrick Pengel van Onderwijs Wetenschap en Cultuur, die mede namens de president sprak, zei dat De Vries 'zonder meer Surinames grootste en meest charismatische kunstenaar' was. 'Hij heeft Suriname stevig op de wereldkaart van de kunst gezet. Wij zijn hem hiervoor zeer erkentelijk.' Het ministerie wil daarom samen met de sector en de familie van de gelauwerde kunstenaar overleggen hoe 'zijn nalatenschap binnen het Surinaams cultureel erfgoed, een waardige plaats te zullen geven'.

Een grote wens van De Vries was een eigen museum. 'Als overheid zullen wij onze bijdrage leveren om deze wens in vervulling te doen gaan.'

Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), wist te vertellen over zijn buurtgenoot De Vries: 'Wat weinigen weten is, dat hij een topeconoom was. Hij was niet vies van geld. Maar, hij maakte zich ook zorgen over de economie waarover hij vaak sprak. Een erelidmaatschap van de VES zou op zijn plaats zijn geweest.'

Op begraafplaats Hodie Mihi, Cras Tibi, werd De Vries in besloten familiekring begraven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten