woensdag 7 februari 2018

Kamilla Carvalho eerste transgender sterdanseres in Rio's carnaval

Carvalho een van de sterdansers die top Acadêmicos do Salgueiro samba-groep leidt

'Carnaval is een kans om tolerantie te bevorderen'


Toen hij tijdens het carnaval op 14-jarige leeftijd voor het eerst paradeerde met een sambagroep uit Rio de Janeiro, herkende Wagner Carvalho zichzelf niet in de spiegel. Vandaag, na 16 jaar, vier plastische operaties en een lang proces van zelfontdekking, zal Wagner, die nu de naam Kamilla draagt, de eerste transgendervrouw worden die een van de sterdansers is die de topleverancier Acadêmicos do Salgueiro samba-groep leidt tijdens Rio's glinsterende carnavalsoptochten die zondag beginnen. 

Hoewel Brazilië een reputatie heeft als een vrij-voor-alles en tolerante natie, wordt de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender gemeenschap geconfronteerd met aanzienlijke haatmisdrijven en moorden.


In 2017 werden meer dan 170 transgenders vermoord in Brazilië, vergeleken met 56 in Mexico en 25 in de Verenigde Staten, volgens Transgender Europe, een belangenbehartigingsgroep.

'Tegenspoed voor transgenders is overal', zei Carvalho. 'Als je met mij naar een bakkerij gaat, zullen mensen kijken. Als ik naar een nachtclub ga die niet gewend is aan mensen zoals ik, zal al het andere weerstand oproepen.'

Carvalho werd geboren in de Rio-favela Providencia en hield altijd van carnaval: na zijn debuut met een kleine buurtgroep op 14-jarige leeftijd begon ze in 2008te flaneren met de Salgueiro-samba-groep.



Haar grote doorbraak kwam vorig jaar, toen ze het hoofd van Salgueiro, Regina Celi, ontmoette, die haar uitnodigde om te paraderen op een prominente positie. Tien jaar nadat ze voor het eerst met Salgueiro heeft gedanst, zal Carvalho een koningin spelen als onderdeel van het thema 'Women of the World's Womb' van dit jaar, waarin de kracht van zwarte vrouwen wordt gevierd.


 'Het verhaal gaat over ... vrouwelijke strijders ... zij die het voor vrouwen mogelijk hebben gemaakt vandaag de dag 'empowered' te worden. Ik denk dat het verhaal perfect is voor mij', zei Carvalho.

Celi zei dat Carvalho's prominente rol dit jaar goed was voor Salgueiro, die zal strijden tegen 12 andere groepen voor de felbegeerde titel van Rio's Carnaval-kampioen, een fel betwiste gebeurtenis die tientallen miljoenen Brazilianen live op tv volgen.

'Het is voor ons vanzelfsprekend dat deze prachtige transgendervrouw ons vertegenwoordigt', aldus Celi. Ondanks het gevaar dat transgenders in Brazilië tegenkomen, ziet Kamilla carnaval als een kans om tolerantie te bevorderen. 'Mensen zouden het straatcarnaval moeten gebruiken om zich vredig te amuseren ... zonder een persoon, een ras te scheiden, om mensen te omhelzen', zei ze.

A post shared by kamilla Carvalho (@kcarvalho4) on

(Suriname Mirror/Globo/Reuters/Instagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten