woensdag 7 februari 2018

Staatssecretaris Knops: 'Bewoners Sint Eustatius mogen uiteindelijk weer hun eigen bestuurders kiezen'

'Huidige bestuur negeert Nederlandse wetten, geeft zich over aan vriendjespolitiek en intimidatie'

Marcolino (Mike) Franco is beëdigd als regeringscommissaris van Sint Eustatius


Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops heeft woensdagmiddag (lokale tijd) 7 februari 2018 op Sint-Eustatius uitgebreid met de bevolking gesproken over zijn besluit om het zittende bestuur opzij te zetten. Hij hield de bevolking voor dat het doel is dat de bewoners uiteindelijk weer hun eigen bestuurders mogen kiezen.

'Democratie is het hoogste goed dat we hebben. Maar, als je bent gekozen in de Eilandsraad en je houdt je niet aan de eed om te werken in het belang van de bevolking. Dan moet er iemand zijn die je tot de orde roept. En dat is wat we hebben gedaan', aldus Knops.

Knops maakte deze week bekend dat hij ingrijpt op het eiland, omdat het huidige bestuur de Nederlandse wetten naast zich neerlegt, zich overgeeft aan vriendjespolitiek en intimidatie.

In de zogenaamde town hall meeting waarbij de bevolking vragen stelde, ging het er soms verbaal hard aan toe. Maar, Knops bleef bij zijn verhaal dat hij niet anders kon dan het bestuur terzijde te schuiven 'in het belang van de bevolking van Sint-Eustatius'.

In opdracht van het bestuur van Sint Eustatius heeft een Amerikaans advocatenkantoor per brief  Knops gesommeerd de beslissing in te trekken om de regering van het eiland opzij te zetten. Volgens Jared Genser van het in Washington DC gevestigde Perseus Strategies is de handelwijze van Nederland een 'flagrante schending' van artikel 73 van het handvest van de Verenigde Naties (VN).

Hij is van mening dat internationale verdragen, zoals het handvest, de Nederlandse wetten vervangen. Genser zegt dat de beslissing van Knops niet genomen kan worden zonder overleg te hebben gevoerd met de eilandraad. Hij noemt het Nederlandse besluit 'een grote democratie onwaardig .

Het bestuur van Sint Eustatius had eerder al gezegd het besluit van Knops niet te accepteren en contact te zoeken met internationale advocaten. Ook een stap naar de VN wordt overwogen.


Knops heeft woensdag Marcolino (Mike) Franco beëdigd als regeringscommissaris van Sint Eustatius. Mervyn Stegers is beëdigd als plaatsvervangend regeringscommissaris, zo bericht het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Dinsdag stemden Tweede en Eerste Kamer in met een wetsvoorstel van Knops dat bestuurlijk ingrijpen op Sint Eustatius mogelijk maakt. De regeringscommissaris zal alle taken en bevoegdheden van het bestuurscollege en de eilandsraad uitvoeren. Dit duurt tot het bestuur van Sint Eustatius weer in staat is zelf zijn taken naar behoren te vervullen. Pas als dat het geval is zullen verkiezingen voor een nieuwe eilandsraad worden gehouden, zodat een nieuw bestuur kan aantreden.

De regeringscommissaris zal regelmatig in gesprek gaan met de burgers en bedrijven van Sint Eustatius. Zo zal hij een maatschappelijke raad van advies instellen, die hem gevraagd en ongevraagd kan adviseren.

Mike Franco is fysiotherapeut op Curaçao en heeft meer dan twintig jaar ervaring in politieke en bestuurlijke functies op dat eiland. Van 2012 tot 2016 was hij voorzitter van de Staten van Curaçao. Mervyn Stegers was leraar en advocaat. Daarna was hij wethouder en locoburgemeester van de gemeente Den Helder. Van 2001 tot 2017 was hij burgemeester van Tubbergen.


(Suriname Mirror/De Telegraaf/Nu.nl/ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten