woensdag 7 februari 2018

Caribische Ontwikkelingsbank leent EBS, via regering, 30 miljoen Amerikaanse dollar voor vervangen straatverlichting

'Vervanging beperkt energieverbruik en stroomopwekkosten en uitstoot van broeikasgassen'


De Caribische Ontwikkelingsbank (CDB) stelt via de regering een lening van 30 miljoen Amerikaanse dollar beschikbaar aan de Energiebedrijven Suriname (EBS) voor de vervanging van straatlampen. EBS komt bij de uitvoering van het project om 40.000 straatlampen te vervangen door zuinigere led-lampen zelf in met 3,5 miljoen dollar. Dit meldt de CDB in onderstaand 6 februari 2018 uitgebracht bericht.

De bank verwacht, dat de vervanging niet alleen het energieverbruik en stroomopwekkosten zal beperken, maar ook de uitstoot van broeikasgassen.

'Straatverlichting is een aanzienlijke uitgave voor de overheid van Suriname, goed voor meer dan 30 procent van het totale elektriciteitsverbruik', zegt CDB-projectleider Daniel Best. 'De introductie van energiezuinige straatverlichting en slimme technologie draagt bij aan de visie van de overheid om een moderne, duurzame en betaalbare energievoorziening tot stand te brengen, wat leidt tot meer energiezekerheid en internationale concurrentie.'

Het project omvat de opzet van een geavanceerd meteropnamesysteem, inclusief de installatie van 21.000 slimme elektriciteitsmeters. Dit zal de operationele efficiëntie van EBS verbeteren, omdat de slimme meters de betrouwbaarheid van verbruiksmetingen zullen verbeteren en diagnose op afstand mogelijk maken, waardoor de responstijd voor storingen wordt verkort.

Er zal ook een component voor klimaatrisico-screening zijn, waarbij een evaluatie zal worden gemaakt van de kwetsbaarheid van de EBS-infrastructuur en aanbevelingen zullen worden gedaan om de veerkracht van de infrastructuur te vergroten.

De lening omvat 18,6 miljoen dollar uit de European Investment Bank Climate Action Line of Credit (CALC) met CDB. Het project is, aldus de bank, in overeenstemming met de toewijding van de instelling aan klimaatverandering en duurzame energie, zoals uitgewerkt in haar Strategisch Plan 2015-2019. Het is ook in overeenstemming met de strategische doelstelling van CDB om inclusieve en duurzame groei en ontwikkeling te ondersteunen en met haar bedrijfsprioriteit om sociale en economische infrastructuur in de regio te helpen versterken.

http://www.caribank.org/news/cdb-funds-usd30-million-project-upgrade-streetlights-suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten