woensdag 7 februari 2018

Rechtbank in Medellin, Colombia, gelast onderzoek naar voormalig president Uribe

(Bron foto: Twitter)
Alvaro Uribe verdacht van betrokkenheid bij twee bloedbaden door paramilitairen jaren '90


Een rechtbank in Medellin heeft een onderzoek gelast naar de voormalige president van Colombia, Alvaro Uribe, en zijn vermeende betrokkenheid bij twee bloedbaden die door paramilitaire troepen in de jaren negentig werden uitgevoerd. Volgens het Superior Tribunaal van Medellin wijzen bewijzen met betrekking tot moordpartijen in de steden El Aro en La Granja op de criminele verantwoordelijkheid van verschillende mensen, zoals de toenmalige gouverneur van Antioquia, Alvaro Uribe.


De nieuwste beschuldigingen zijn weer een klap voor de familie van Uribe, wiens broer al in de gevangenis zit op verdenking van het leiden van een paramilitair doodseskader in de vroege jaren negentig. De voormalige president was al onderwerp van onderzoek vanwege zijn betrokkenheid bij het bloedbad van El Aro en een militair offensief uit 2002 in Medellin dat de paramilitaire heerschappij consolideerde in het westen van de stad.


De rechtbank verordonneerde deze onderzoeken bij het veroordelen van twee ranchers uit de regio tot 30 jaar gevangenisstraf wegens het Opdracht geven van de moord op de hoofdgetuige tegen Uribe. Het besluit om mensenrechtenactivist Jesus Maria Valle te vermoorden werd genomen met de toenmalige chef van staf van Uribe, Pedro Juan Moreno, volgens de rechtbank.

'Vooral degenen die deel uitmaakten van de staatsinstellingen; het gouverneurskantoor van Antioquia, het leger, de politie, de ter ziele gegane DAS (Departamento Administrativo de Seguridad), evenals bepaalde economische groepen' werden nooit goed onderzocht, ondanks hun vermeende betrokkenheid bij de bloedbaden, zei de rechtbank.

Uribe reageerde furieus op Twitter en beweerde, dat de rechterlijke uitspraak was uitgevaardigd door voormalig rechter Ruben Dario Pinilla, die eerder onderzoeken had gelast.



Volgens de voormalige president is Pinilla een 'gere-integreerd lid van M-19 guerrillagroep die moet worden onderzocht voor terroristische aanslagen die door de groep zijn uitgevoerd vóór de demobilisatie in 1991. De voormalige rechter was echter nooit lid van de M-19 en herinnerde Uribe eraan dat 'ik niet de enige ben die gerechtelijke bevelen heeft gegeven over je daden'.

Uribe is momenteel de leider van de extreemrechtse  Democratische Centrum-partij. De partij is fel gekant tegen een vredesproces met marxistische FARC-guerrillastrijders en wil graag de grootste politieke partij van Colombia worden als volgende maand verkiezingen in het Congres worden gehouden. Meer dan 60 Congresleden en zeven voormalige gouverneurs, voornamelijk behorend tot Colombia's exclusieve heersende klasse, zijn naar de gevangenis gestuurd vanwege hun banden met paramilitaire doodseskaders.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten