woensdag 7 februari 2018

OM eist 3 jaar cel tegen man die trachtte zijn geestelijk gehandicapt nichtje te verkrachten

Verdachte oom ontkent dat hij van plan was om seks te hebben met het slachtoffer


Het Openbaar Ministerie (OM) eiste maandag tegen G.F. een gevangenisstraf van 3 jaar met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht voor een mislukte verkrachting. De man heeft gepoogd zijn nichtje C.P. (24) te verkrachten, hoewel hij wist dat zij geestelijk gehandicapt is. De verdachte ontkent echter, maar het OM acht het bewijs wel aanwezig, zo meldt het Dagblad Suriname dinsdag 6 februari 2018.

Uit het proces-verbaal van aangever R.B., vader van de verdachte en grootvader van het slachtoffer, blijkt dat de verdachte deze gedraging ook al eerder had getoond. Hij heeft in 2005 bij een ander nichtje iets dergelijks geprobeerd. De moeder van het slachtoffer had toen aangifte gedaan tegen de verdachte.

Een ooggetuige werd ook gehoord. De getuige O.P. had de verdachte op die bewuste dag op heterdaad betrapt. Vanwege de tussenkomst van deze getuige kon de verdachte het slachtoffer niet penetreren. Hij schrok hevig toen de slaapkamerdeur werd geopend. De verdachte heeft bij de politie toegegeven, dat hij door getuige P. was aangesproken, maar hij ontkent dat hij van plan was om seks te hebben met het slachtoffer. Deze getuige werd op 4 december 2017 op de terechtzitting gehoord.

Een inspecteur van politie heeft van een tante van de verdachte vernomen, dat hij bij haar een volmondige bekentenis heeft afgelegd.

Volgens de openbare aanklager is de verdachte nooit eerder veroordeeld. Maar, de verdachte gaf toe dat hij eerder zich wel schuldig heeft gemaakt aan onzedelijke gedragingen.

'In deze zaak ligt de ernst van het feit erin dat het slachtoffer, een nicht is van de verdachte en dat zij geestelijk gehandicapt is. Deze groep kwetsbare personen heeft de wetgever extra beschermd door ze heel specifiek in de wet te noemen, omdat ze veelal niet in staat zijn om zaken op hun juiste waarde te schatten of om de juiste beslissingen te nemen. Het blijkt uit het onderzoek dat het slachtoffer niet in staat is om een normaal gesprek te voeren. De verdachte is blijven volharden in zijn ontkenning, terwijl de getuige ter terechtzitting duidelijk is geweest in haar verklaring. De verdachte moet beseffen, dat zijn handelingen het vertrouwen van de familie danig heeft geschaad en dat hij rekening dient te houden met de ziekte en geestelijke gesteldheid van het slachtoffer. De verdachte is in verhouding met het slachtoffer een oom en hij zou juist erop moeten toezien dat zijn gehandicapte nichtje beschermd wordt. Het is een zeer kwalijke zaak. Ik hoop dat de verdachte hieruit lering getrokken heeft', aldus de Officier van Justitie.

.Advocaat Georgette Leter zal op de volgende zitting haar pleidooi houden. F. blijft aangehouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten