donderdag 7 december 2017

Suriname haalt eerste 50 miljoen Chinese Yuan uit 2015-valutaswap deal met China

Chinese munt voor betalingen van Telesur aan Chinese telecom/ICT-gigant Huawei
 
Centrale Bank governor: 'Het kostte enige tijd om te begrijpen hoe de valutaswap in de praktijk werkt'


Suriname heeft afgelopen maand voor de eerste keer gebruik gemaakt van de 2015-valutaswap deal met China. Tot 6 november heeft Suriname 50 miljoen Chinese Yuan (CNY) uit de beschikbare één miljard (ongeveer 160 miljoen Amerikaanse dollar) gebruikt voor de betalingen van Telesur aan de Chinese telecom/ICT-reus Huawei. Dit zei Glenn Gersie, president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gisteren tijdens het eendaagse seminar ‘OBOR Opportunities for China-Celac Cooperation’ op de Chinese ambassade, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 7 december 2017.

In maart 2015 tekende Suriname een valutaswap deal met China, die CNY één miljard uitzette – verspreid over drie periodes. Suriname kan het quotum – toen gelijk aan Srd 520 miljoen gebruiken voor handelsbetalingen en investeringen. Wil een Surinamer gebruikmaken van de swap dan moet CBvS dit door communiceren met de People’s Bank of China, de Chinese Centrale Bank. Die stelt de RMB financiën beschikbaar aan een Chinese commerciële bank, terwijl CBvS de Srd vrijgeeft via een Surinaamse bank.

Maar, de communicatie met de Chinese banken kent veel uitdagingen, stelde Gersie. Hij noemde de taalbarrière en het tijdsverschil met China als voorbeeld. Huawei sprong gelukkig in en bood hulp als tolk en tussenpersoon met de Chinese bank, vertelde Gersie over het betalingsproces.

Het communicatieproces met de Centrale Bank in China trad begin van het jaar in werking. Gersie gaf toe, dat de bank geen formele aankondiging heeft gedaan van de bancaire faciliteit in werking. Wij willen geen consumptieve import stimuleren, beargumenteerde hij.

'Wat wij niet willen doen als Centrale Bank is mensen aanmoedigen om aanvragen te doen om te kopen wat zij willen. Wij moeten dat terugbetalen.'

Gersie is voorstander van de aanwending van de swapmiddelen voor de productieve sector. Telesur klopte wel aan bij de CBvS om enkele betalingen aan de Huawei te voldoen. 'We zeiden oké, want dit gaf ons de kans om te zien hoe het systeem echt werkt.'

De bankpresident bekende dat het hem enige tijd kostte om te begrijpen hoe de valutaswap in de praktijk werkt. Contacten met zijn counterpart in China leverde hem weinig succes op. Vorig jaar oktober ontmoette hij vertegenwoordigers van de Industrial and Commercial Bank of China. Zij legden hem het fijne van de operatie uit, zoals het betrekken van commerciële banken in beide landen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten