donderdag 7 december 2017

Leerkrachten scholen in Brokopondo leren tot maart 2018 organisch telen van groenten

(Bron foto: stichting SORTS)
Bij scholen worden moestuinen opgezet


Leerkrachten van minstens tien scholen in Brokopondo zullen tot maart 2018 ingewijd worden in het organisch telen van groenten. Deze nieuwe vaardigheden worden tot uiting gebracht door het opzetten van schooltuinen bij hun scholen. Dit bericht Starnieuws vandaag, donderdag 7 december 2017.

Voorzitster Loes Trustfull van stichting SORTS (Stichting Ontwikkelings Radio En Televisie Suriname) is blij dat dit initiatief gefinancierd wordt door Rosebel Goldmines/IAmGold. Deze initiatieven tot het opzetten van schooltuinen zullen samensmelten met inspanningen vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en andere ontwikkelingsorganisaties en bedrijven.

De bedoeling is dat de kennis wordt toegepast door het opzetten van moestuinen op eigen terreinen. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij speelt hierin ook een belangrijke rol als het gaat om de begeleiding ter plekke.

De eerste training is achter de rug. Trustfull zegt, dat die bestond uit uitleg over het belang van organisch trainen. Daarna volgen praktische activiteiten die de leerkrachten technieken geven voor het creëren van humus (de basis van alle plantenvoeding), het maken van effectieve bedden, het gezond houden van de bodem, en het planten van gewassen zonder gebruik van pesticiden.

Trustfull merkt op dat de leerkrachten erg enthousiast zijn en nog wat meer gestimuleerd moeten worden in de eigen creativiteit en initiatieven. In de meest algemene zin geldt de gedeelde stelregel: hoe meer de scholen zelf doen, hoe meer gemotiveerd het trainingsteam is hen verder te helpen met raad en daad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten