donderdag 7 december 2017

BvL-voorzitter Valies op gespannen voet met minister Peneux inzake IMEAO-kwestie

'Peneux moet met de bond praten en overeenkomsten die gesloten zijn respecteren'
 
- Intersectie- en secties worden afgeschaft en alle docenten gaan individueel de toets opstellen
- Valies: 'Het kan niet dat individuele toetsen worden opgesteld, terwijl het om uniformiteit gaat en kwaliteit van onderwijs'


De Bond van Leraren (BvL) gaat massaal protesteren tegen besluiten die het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft genomen over het instituut van Instituut voor Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs (IMEAO). Terwijl vicepresident Ashwin Adhin minister Robert Peneux vraagt om met de BvL in contact te treden om het probleem op te lossen, gaat hij met directeuren praten, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 7 december 2017.

Valies stelt, dat de minister over arbeidsaangelegenheden niet met de directeuren kan gaan onderhandelen. Door het zogenaamde akkoord dat bereikt is, gaan de docenten die intersectie- en sectievoorzitters zijn enorm achteruit in vergoeding.

De BvL heeft op een persconferentie aangegeven dat minister Peneux de bron is van de problemen. Terwijl de directeur van Onderwijs op 21 november in een brief aangeeft, dat de intersectie- en secties afgeschaft worden en alle docenten individueel de toets opstellen, zegt hij dat niks vast staat. Dat het om een idee zou gaan. 'Dit terwijl in de brief duidelijk staat wat het besluit van het ministerie is', betoogde Valies. Hij noemt het besluit ondoordacht.

Hij merkte op dat het niet kan dat individuele toetsen worden opgesteld, terwijl het om uniformiteit gaat en kwaliteit van het onderwijs. 'Elke wiskundetoets bijvoorbeeld moet op alle studierichtingen van IMEAO hetzelfde zijn. Wij moeten de kwaliteit bewaken.'

Valies voerde aan, dat er in 1994 een overeenkomst getekend is met het ministerie over de vergoeding van de sectie en intersectie voorzitters. Dit moet gerespecteerd worden door de regering. De minister kan niet op eigen houtje besluiten dat hij zich niet houdt aan de overeenkomst.

De BvL is niet van plan om deze zaken te accepteren en vindt dat de regering moet ingrijpen, omdat er op deze wijze steeds problemen ontstaan. De minister moet de opdracht van de vicepresident uitvoeren, vindt Valies. Hij moet met de bond praten en overeenkomsten die gesloten zijn respecteren.

'Als de regering deze zaak overlaat aan de minister, dan komen er problemen. Als deze minister blijft aanzitten, zullen er het hele jaar problemen zijn in het onderwijs', voorspelt Valies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten