donderdag 7 december 2017

Centrale Bank van Suriname hoopt op komst grote commerciële Chinese bank

'Er zijn alvast genoeg bedrijven uit China in Suriname actief'


Een grote commerciële Chinese bank mag zich van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in het land vestigen. 'Er zijn alvast genoeg bedrijven uit China in Suriname actief', stelt de governor van de CBvS, Glenn Gersie, als één van de argumenten om één van de grote financiële instellingen te overhalen een vestiging in Suriname te openen.

Gersie: 'Van hieruit kan ook de regio worden bediend.' Hij sprak gisteren, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 7 december 2017, tijdens het seminar van de Chinese ambassade over het zogeheten 'One Belt, One Road Initiative' en de samenwerking tussen China en Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Landen.

Op het seminar is de verdere economische expansie van China naar alle hoeken van de wereld belicht. Zeker vanuit de regio is de Centrale Bank vaker gevraagd om een brugfunctie te vervullen met China, gezien de sterke banden die Suriname met het land onderhoudt. Dit zou volgens Gersie ook een van de redenen zijn waarom het aantrekkelijk is voor een grote Chinese commerciële bank zich in Suriname te vestigen. Hij heeft deze zaak al besproken met de ambassadeur Zhang Jinxiong van China in Suriname, en die heeft enthousiast gereageerd.

'Als wij succesvol zijn zal dat een stap vooruit zijn in zowel onze financieel-economische ontwikkeling, alsook onze positie in de regio', zei Gersie.

De laatste grote internationale bank die in Suriname geopereerd heeft was de Royal Bank of Canada. Die trok zich uit de regio - en dus ook uit Suriname - terug wegens zorgen over witwaspraktijken en de financiering van terrorisme. De Republic Bank uit Trinidad en Tobago is de enige internationale bank die momenteel in het land actief is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten