donderdag 16 november 2017

'Zou links het zelf wel snappen met Zwarte Piet?'

(Bron foto: RTV Rijnmond)
'In Suriname begrijpt men niets van Rotterdamse hysterie rond de zwart geschminkte knecht van die vent met die mijter'

Onderstaande tekst is de column vandaag, donderdag 16 november 2017, van René Dons in het Barendrechts Dagblad.


Zou links het zelf wel snappen met Zwarte Piet? Erg verstandig is links Rotterdam natuurlijk niet als je zoveel eigen linkse mensen tegen hun haren instrijkt met gejuich over het scalperen van Zwarte Piet. Eigenlijk is het zelfs dom. Maar, zouden ze het beseffen? Vrees van niet. 

Dat is gelijk ook weer het eerlijke en naïeve aan de jonge generatie binnen de PvdA en SP. Ze staan voor hun principes en verwachten trouw en gehoorzaamheid. 
Juichten ze hard? 
Behoorlijk. Het was tot in Suriname hoorbaar. 

Nu gaan we lachen, want daar woont mijn zus die met een Surinamer getrouwd is en laten ze daar in relatie tot het Sinterklaasfeest nu werkelijk helemaal niets begrijpen van de Rotterdamse hysterie rond de zwart geschminkte knecht van die vent met die mijter. 

In Suriname is het Sinterklaasfeest gewoon een leuke ongedwongen kinderhappening met verklede mannen met rooie lippen, gekke hoedjes, veel te grote oorbellen, veel te zwarte gezichten, kortom, een feest rond eeuwenoude karikaturen. 

In Suriname snappen ze dat. Hier niet. 

Sorry, mevrouw Wijntuin van de PvdA, u bent een schat van een vrouw, en ik snap dat u het Nederlandse slavernijverleden met hulp van Barbara Kathmann beter op de kaart wilt krijgen, prima, maar dames, u had het kinderfeest erbuiten moeten houden. Want stel dat mijn Surinaamse neefje aanstaande zaterdag hier in Rotterdam met een vlaggetje in z’n hand zou hebben klaar gestaan om de Sint en z’n pieten te begroeten, dan zou hij met die rare witte veegpieten geen raad hebben geweten. En het ook niet leuk hebben gevonden. En Nederland maar een raar land . . 

Maar, hij is er niet. Hij is in Suriname, viert er feest en viert het zoals het gevierd moet worden, ver verwijderd van dat café in Kralingen waar vier studenten gejank hadden aangehoord van ouders van kinderen die op school met de kleur van Zwarte Piet waren gepest. Toen, tijdens het huilen, waren de studentjes gezwicht. 

In Suriname is er geen wit kind dat op school wordt gepest met de kleur van Sinterklaas. Daar wonen niet van die zeikerds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten