donderdag 16 november 2017

Rusland schiet Venezuela te hulp om uit de zware schuldencrisis te geraken

(Bron foto: Twitter)
Beide landen zijn het eens geworden over een schuldherschikking ten bedrage van 3.15 miljard dollar


Rusland heeft Venezuela een reddingsboei toegeworpen om uit de zware schuldencrisis te geraken. Beide landen zijn het woensdag eens geworden over een schuldherschikking ten bedrage van 3.15 miljard dollar (zowat 2.7 miljard euro). Dat meldt het Russische ministerie van Financiën woensdag 15 november 2017. 

De schuldherschikking zal over de komende tien jaar lopen en 'minimale' betalingen van Venezuela vergen in de eerste jaren, zo klinkt het.

Het is niet de eerste keer dat Moskou een reddingsboei uitgooit naar deze verdrinkende bondgenoot. Rusland is samen met China Venezuela's grootste geldschieter. In augustus liet het Russische oliebedrijf Rosneft weten zes miljard dollar uit te hebben staan bij het Venezolaanse staatsoliebedrijf Pdvsa. Wie de leningen van de Russische staat daarbij optelt, komt volgens schattingen uit op ongeveer 17 miljard dollar. Overigens leende China nóg meer, maar daarvan is het meeste al terugbetaald. Met nieuwe deals is China terughoudend geworden, als gevolg van de corruptie en de belabberde staat van de economie.



Een groot deel van al dat Russische kapitaal hoeft niet in geld te worden terugbetaald. In plaats daarvan bedongen de Russen leveranties van ruwe olie, aandelen in Venezolaanse oliebedrijven en deelname in de exploitatie van fossiele brandstoffen. 

Terwijl andere buitenlandse bedrijven uit angst voor onteigeningen Venezuela verlieten, maakte Rosneft juist van de gelegenheid gebruik om activiteiten uit te breiden in het land met 's wereld grootste bewezen olie- en gasvoorraden.
Rosneft participeert momenteel in vijf grote Venezolaanse olieprojecten. Dat aantal zal naar verwachting verdubbelen, onder meer in de Orinoco Belt, waar enorme nog onontgonnen gas- en oliereserves liggen.

Het Zuid-Amerikaanse land zit al jaren in een diepe economische crisis. Het socialistisch geleide land stevent af op het bankroet en kampt bovendien met een enorme inflatie.

Met de overeenkomst van woensdag kan de regering in Venezuela weer even op adem komen, al zijn de Russische schuldeisers slechts goed voor een klein deel van de totale schulden die Venezuela heeft uitstaan. Het ratingbureau Standard&Poors verklaarde Venezuela gisteren nog officieel failliet.

(Suriname Mirror/Knack.be/geotrendlines.nl/Financial Times/Trouw)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten