donderdag 16 november 2017

Nederlandse regering houdt aanwezigheid Russische marineschepen in Venezolaanse havens in de gaten

Minister Zijlstra (Buitenlandse Zaken) beantwoordt vragen CDA-2e Kamerlid Van Helvert


De Nederlandse regering houdt - met het oog op de bescherming van Curaçao, Bonaire en Aruba - de aanwezigheid van Russische marineschepen in Venezolaanse havens in de gaten. Dat antwoordde minister Halbe Zijlstra (VVD) van Buitenlandse Zaken gisteren naar aanleiding van vragen die het CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert tijdens de behandeling van de begroting had gesteld. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 16 november 2017.

'Klopt het dat er een deal in de maak is waarbij Rusland in ruil voor een lening met zijn marine gebruik kan maken van Venezolaanse havens? Dat is een geopolitieke ontwikkeling van formaat', aldus Van Helvert.

Zijlstra: 'De verslechterende situatie in Venezuela wordt scherp in de gaten gehouden. Daarbij is er speciale aandacht voor de territoriale integriteit en stabiliteit van het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het kabinet heeft via openbare bronnen kennisgenomen van het bericht over een deal met Rusland. Het bericht is niet bevestigd door de Venezolaanse autoriteiten. Volgens media zou het gaan om een verblijf van Russische schepen.' http://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/16699-zijlstra-nederland-waakzaam

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2017Z15450&did=2017D32412
  
Vraag
Kan de minister bevestigen dat een deal in de maak is tussen Rusland en Venezuela waarbij Rusland in ruil voor een lening gebruik kan maken van Venezolaanse havens? Hoe staat de regering hierin?

Antwoord
De verslechterende situatie in Venezuela wordt scherp in de gaten gehouden. Daarbij is er speciale aandacht voor de territoriale integriteit en stabiliteit van het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het kabinet heeft via openbare bronnen kennisgenomen van het bericht over een deal met Rusland. Het bericht is niet bevestigd door de Venezolaanse autoriteiten. Volgens media zou het gaan om een verblijf van Russische schepen voor de periode van maximaal 15 dagen. Het kabinet blijft dit nauwgezet volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten