donderdag 23 november 2017

'Ongebruikelijk geluid' gehoord bij vermiste Argentijnse onderzeeër ARA San Juan

Marine Argentinië: 'Geluid is abnormaal, uniek, kort, gewelddadig en niet-nucleair'

(Bron foto: Twitter)
Situatie is inmiddels kritiek, omdat de zuurstof voor de 44 opvarenden bijna op is


Het geluid dat werd waargenomen in het zuiden van de Atlantische Oceaan, rond het moment dat de vermiste Argentijnse onderzeeër ARA San Juan vorige week een laatste levenssignaal verzond, 'komt overeen met een explosie'. Dat heeft de Argentijnse marine vandaag, donderdag 23 november 2017, laten weten.

Woordvoerder Enrique Balbi omschreef het geluid dat op 15 november werd geregistreerd als 'abnormaal, uniek, kort, gewelddadig' en 'niet-nucleair'.


Argentinië zou pas nu door een instituut van de Verenigde Staten over de 'anomolie' geïnformeerd zijn. Niets zou wijzen op een aanval.



Zoekteams zijn inmiddels aan het werk op deze plaats in de Zuid-Atlantische Oceaan. Ondanks de inzet van veertien schepen en tien vliegtuigen uit meerdere landen zijn tot dusver alle aanwijzingen over de locatie van de ARA San Juan valse sporen gebleken.

Intussen is een gebied van zo'n 480.000 vierkante kilometer uitgekamd, een gebied dat ongeveer zo groot is als Spanje.
De boot met 44 bemanningsleden had een laatste radiocontact op 15 november.


De situatie is inmiddels kritiek, omdat de zuurstof voor de 44 opvarenden bijna op is.



Als er wordt gedoken, heeft de onderzeeër voor ongeveer zeven dagen aan zuurstof, die periode is voorbij.

De marine gaat ervan uit, dat de ARA San Juan op de zeebodem ligt en dat het mechanisme om weer naar boven te gaan het niet doet, of dat er een reden is om onder water te blijven. 'Na zeven dagen denken wij echter dat het om een defect gaat', zei Balbi eerder vandaag.

Het laatste teken van leven van de 35 jaar oude, in Duitsland gebouwde San Juan was op 432 kilometer uit de Argentijnse zuidkust. De onderzeeër vertrok uit de zuidelijke stad Ushuaia met Mar del Plata als bestemming.


Familieleden klampen zich vast aan elk sprankje hoop, ook al was dat tot nu vooral valse hoop. Jorge Villarreal is de vader van Fernando Villareal, officier aan boord van de San Juan. Hij zegt in de media: 'Als vader wil je dat ze hem meteen redden, maar het weer is een factor. We hopen op de buitenlandse technologie en de gebruikte technologie om ze op te sporen.'

Inmiddels is er op social media ook veel boosheid. Familieleden van de opvarenden worden heen en weer geslingerd tussen valse hoop over vuurpijlen, reddingsvlotten of signalen van een satelliettelefoon. Er zijn verwijten dat de Argentijnse autoriteiten veel te laat groot alarm hebben geslagen en buitenlandse experts hebben ingeschakeld. Ook is bekend dat de duikboot al batterijproblemen had gesignaleerd vóórdat de laatste reis begon.

(Suriname Mirror/VTM Nieuws/Nu.nl/AD/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten