donderdag 23 november 2017

'Er is gèèn schaarste aan rondhout op de lokale markt'

'Het transport van hout over land uit het binnenland is min of meer stopgezet'

'De Srd-prijs van hout is gestegen, maar de koopkracht van de consument is gedaald'


Jules Ramlakhan van het houtbedrijf Green Wood World weerspreekt vandaag, donderdag 23 november 2017, op Starnieuws, dat er een schaarste is aan rondhout op de lokale markt. Zeven rondhout exporteurs hebben volgens hem allen rondhout in voorraad, maar er is geen verkoop. Ongeveer 50% van de voorraad is nog in het bos en de rest is al naar Paramaribo getransporteerd. De exporteurs raken hun hout niet kwijt op de lokale markt. Het transport van hout over land uit het binnenland is min of meer stopgezet. Hierdoor kunnen de producenten hun houtvoorraad niet naar de stad transporteren. 

De tweede reden is de stijging van de Srd-prijs van hout, terwijl de koopkracht van de consument gedaald is, stelt Ramlakhan.

De houtsector is in de afgelopen periode in enorme onzekerheid geraakt door maatregelen die zijn aangekondigd door minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme, meent Ramlakhan. De maatregelen houden in de verhoging van de exportheffing met $20 per m3 rondhout en een exportverbod van twee rondhoutsoorten. Deze maatregelen hebben te maken met de behoefte van de overheid aan geld en een vermeende schaarste aan rondhout op de lokale markt.

De houtsector heeft zich volgens Ramlakhan de afgelopen jaren juist ontwikkeld tot een competitieve en professionele industrie waarbij er grote investeringen zijn gedaan, met name in zwaar materieel. Dit om efficiëntie en productiviteit te verhogen en competitieve prijzen op de wereldmarkt te kunnen aanbieden. Deze investeringen zijn in Amerikaanse dollars betaald, omdat het zwaar materieel in het buitenland gekocht is. Houtzagerijen zijn volgens Ramlakhan gewend 1 kuub rondhout voor Srd 400-500 te kopen (bij de koers van 3.35). Zij moeten nu het dubbele betalen, omdat de koers meer dan verdubbeld is (7.60). 'Deze zogenaamde prijsstijging heeft dus te maken met het feit dat het grootste deel van de investeringen in Amerikaanse dollar is gedaan en al de actoren hun kosten in Amerikaanse dollars uitrekenen. Exclusief de normale bedrijfskosten, moet de concessiehouder minimaal 108 Amerikaanse dollar per kuub betalen voor de lokale productie en bij export nog eens 50 Amerikaanse dollar erbij. Daarnaast is er een 100% verhoging van transportkosten naar de stad.'

Een andere reden waarom er geen sprake kan zijn van schaarste van rondhout op de lokale markt is volgens Ramlakhan te halen uit de gepubliceerde cijfers van Stichting Bos Beheer (SBB).

Volgens de gepubliceerde cijfers is er in 2014 ongeveer 494.000 kuub rondhout geproduceerd, waarvan 169.000 is geëxporteerd. Dit is 65% voor de lokale markt en slechts 35% voor de export.

De verwachte productie van rondhout voor 2015 tot 2020 loopt alleen maar op, met als hoogtepunt in 2020 een productie van 1 miljoen kubieke meters rondhout. Suriname heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 1.5 miljoen kuub. De houtexport bedroeg slechts 0,5% van het BBP in 2014.

Concluderend, er is geen schaarste, maar er zijn wel koerseffecten, stelt Ramlakhan.

Klik hier om het gehele artikel te lezen.

Ter informatie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten