donderdag 30 november 2017

Haags administratiekantoor spil in omstreden Venezolaanse oliedeal

'In Nederland bleef de transactie vooralsnog echter onder de radar'


Een administratiekantoor in Den Haag blijkt afgelopen zomer medeaandeelhouder te zijn geworden van een reusachtig olieveld in Venezuela. 'De omstreden deal trekt internationaal de aandacht: opnieuw wordt duidelijk hoe Nederlandse belastingadviseurs de soepele wetgeving gebruiken om bezittingen van discutabele buitenlandse regimes en personen af te schermen', aldus onderzoeksjournalist Dennis in zijn artikel ‘Nederlands administratiekantoor spil in omstreden Venezolaanse oliedeal’ op de website van Follow The Money (ftm.com), aldus vandaag, donderdag 30 november 2017, het Antilliaans Dagblad.

In het bericht ook uitvoerige aandacht voor Aruba en de Citgo-deal, de Amerikaans dochteronderneming van PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.), waarbij de gesloten raffinaderij te San Nicolas werd overgenomen.

Het internationale Persbureau Reuters wijdde begin november een kort nieuwsbericht aan de mega-oliedeal en wees daarbij op de Nederlandse link. 'In Nederland bleef de transactie vooralsnog echter onder de radar', aldus de auteur.

In Spaanstalige media als El Mundo heeft de deal wél al tot ophef geleid. De reden daarvoor is het feit dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro het olieveld op eigen houtje - tegen de Grondwet in - aan de Nederlandse vennootschap heeft verkocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten