donderdag 30 november 2017

Nederlands-Argentijnse ex-piloot Julio Poch vrijgesproken van betrokkenheid bij dodenvluchten

(Bron foto: AFP)
Federale rechtbank in Buenos Aires oordeelt dat er onvoldoende bewijs is tegen Poch

- Poch heeft acht jaar in voorarrest vastgezeten
- Advocaat Knoops: 'Zijn leven is verwoest en de schade is haast niet goed te maken'


De Nederlands-Argentijnse ex-piloot Julio Poch is woensdag 29 november 2017 vrijgesproken van betrokkenheid bij dodenvluchten tijdens het juntabewind in Argentinië (1976-1983). Een federale rechtbank in Buenos Aires oordeelde woensdag dat er onvoldoende bewijs is tegen Poch, aldus De Telegraaf. 

Aanklagers hadden levenslang tegen de ex-Transaviapiloot geëist. Poch heeft acht jaar in voorarrest vastgezeten.


De aanklagers verwijten Poch dat hij eind jaren zeventig, begin jaren tachtig vluchten uitvoerde waarbij tegenstanders van de toenmalige dictatuur vanuit vliegtuigen in zee werden gegooid. Dat gebeurde vanuit de marineschool (ESMA) in Buenos Aires.

Poch werd in 2009 in Spanje, vlak voor zijn pensionering, opgepakt op het vliegveld van Valencia. Hij woonde al jaren met zijn vrouw en kinderen in Nederland.

Spanje leverde hem uit aan Argentinië. Sindsdien zit hij daar vast.

Poch heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is.

Een van de eersten tegen wie woensdag vonnis werd gesproken was Alfredo Astiz, bijgenaamd de ' blonde engel des doods'. Astiz heeft levenslang gekregen. Hij is schuldig bevonden aan onder meer betrokkenheid bij martelingen en moord. Ten tijde van het militaire bewind werkte Astiz in het complex van de ESMA.

Geert-Jan Knoops, de advocaat van Julio Poch die speciaal voor de uitspraak naar Buenos Aires was gereisd, reageerde opgetogen op de vrijspraak van zijn cliënt.

'Een meer dan terechte vrijspraak! Er zijn echter in deze zaak geen winnaars maar alleen verliezers. Dat geldt ook voor Julio Poch. Zijn leven is verwoest en de schade is haast niet goed te maken. Als onschuldig man opgepakt op een wijze die indruist tegen alle rechtsbeginselen. De vrijspraak is een enorme voldoening. Hij is iedereen dankbaar voor de steun.'


Kort na de uitspraak liet Knoops via Twitter al weten dat de Argentijnse rechters in zijn ogen ’het enige juiste deden’.


Het is volgens Knoops nog niet duidelijk wat er nu precies gaat gebeuren. De komende dagen wordt de terugreis van Poch georganiseerd. Waarschijnlijk blijft Poch nog een paar dagen in Argentinië, aldus zijn advocaat. Er moet onder meer een nieuw paspoort worden geregeld en met de Argentijnse justitie moet nog worden overlegd of hij het land uit kan.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten