donderdag 30 november 2017

Onderdirecteur Landbouw: 'De vooruitzichten in de rijstsector zien er goed uit'

'De prijs afgelopen seizoenen was goed en er zijn ook nieuwe exportmarkten aangeboord'


De vooruitzichten in de rijstsector zien er goed uit. Er wordt nu volop aan grondbewerking gedaan, waarbij al ruim 38.000 hectare aan droge grondbewerking is gedaan. Onderdirecteur Landbouw, Ashween Ramdin, hoopt dat de volledige 38.000 hectare wordt ingezaaid. Voor dit jaar waren de opbrengsten voor de twee seizoenen goed, waarbij de voorjaarsoogst ruim 30.495 hectare in productie was gebracht en in het najaarsseizoen ruim 31.939 hectare. Met een gemiddelde prijs van SRD 105 per baal padie, beleeft de rijstsector weer een bloei, zegt Ramdin vandaag, donderdag 30 november 2017, op Starnieuws. 

De prijs van de afgelopen seizoenen was goed en er zijn ook nieuwe exportmarkten aangeboord. Ramdin wijst erop dat niet uit het oog moet worden verloren dat in 2015 rond de 100.000 ton rijst is geëxporteerd en vorig jaar een record van ruim 103.000 ton.

Hij zegt, dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij zich verder inzet om zijn faciliterende rol verder uit te bouwen.

Zo heeft het departement als tussenpersoon opgetreden tussen het rijstbedrijf Ramadhin en het Venezolaans bedrijf Pequiven bij een leveringscontract van 27.000 ton ureum. De eerste lading van 2.400 ton is twee weken geleden gearriveerd en uitgeladen. De volgende lading van nog eens 2.400 ton wordt midden december verwacht.

Met de prijs die het gemiddelde is tussen het hoogste en laagste wereldmarktprijs, is het doel om de sector verder te stimuleren.

Ook aan de overige zaken in de rijstsector wordt gewerkt. Zo wordt ook het pompgemaal Wageningen gerehabiliteerd. In het vierde kwartaal van 2018 zullen de eerste pompen worden geïnstalleerd.

Ramdin benadrukt dat de leveringsovereenkomst van ureum uit Venezuela los staat van het PetroCaribe Fonds. 'Het is gewoon een overeenkomst tussen een particulier bedrijf in Suriname met het Venezolaans bedrijf. LVV was daarbij slechts de tussenpersoon.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten