donderdag 30 november 2017

Ziekenhuizen niet in staat de lonen van deze maand te betalen

'En dan praten we nog niet eens over uitbetaling van koopkrachtversterking'

'De ziekenhuisdirecteuren zitten met hun handen in het haar, de situatie is uitzichtloos aan het worden'


De ziekenhuizen hebben niet de volledige betaling van premies ontvangen van het Staatsziekenfonds (SZF). Zij zijn niet in staat de lonen van deze maand te betalen. 'En dan praten we nog niet eens over uitbetaling van koopkrachtversterking. Deze zou tegelijk met de salarissen worden gestort, maar daar is nu helemaal geen sprake van', zegt de voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad, Manodj Hindori, vandaag, donderdag 30 november 2017, op Starnieuws. 

Het SZF heeft gisteren wel geld overgemaakt naar de ziekenhuizen, maar het gaat om een deel van de premie. 'Voor de meeste ziekenhuizen liggen de bedragen ver onder de ingediende declaraties', aldus Hindori.

De ziekenhuisdirecteuren kunnen op de indringende vragen van de bonden over de uitbetaling van de lonen en koopkrachtversterking van het personeel geen goed antwoord geven. De situatie in de ziekenhuizen is daardoor sinds gisteren erg onrustig aan het worden.

De directeur van SZF, Rick Kromodihardjo, heeft de ziekenhuizen te kennen gegeven ook niet over alle middelen te beschikken om de ziekenhuizen uit te kunnen betalen. Hij geeft aan dat hij de ziekenhuizen wel tegemoet zou willen komen, maar dat SZF op dit moment simpelweg niets meer heeft omdat ook andere dienstverleners nog betaald moeten worden.

De ziekenhuisdirecties krijgen van hun afdelingen, zoals de intensive care units, operatiekamers en verpleegafdelingen, steeds meer te horen dat er grote schaarste heerst aan medische verbruiksartikelen. Een aantal behandelingen wordt al uitgesteld, in afwachting op aanvulling van de benodigde materialen. Leveranciers hebben de levering van veel medische verbruiksartikelen aan ziekenhuizen op een laag pitje gezet of soms al helemaal stopgezet. Alleen bij contante betaling wordt nog iets geleverd. Enkele leveranciers zijn al van rechtswege bezig om uitbetaling te vorderen van de ziekenhuizen.

Als de salarissen aan het personeel zijn uitbetaald kunnen de directies niets meer betalen. Maar, er zijn dan nog vele openstaande schulden bij leveranciers, medische specialisten, nutsvoorzieningen, et cetera. De leningen bij de banken zitten al op hun maximale kredietplafonds, daar zijn ook al geen openingen meer. De situatie in de ziekenhuizen wordt op deze manier volkomen onhoudbaar.

De ziekenhuisdirecteuren zitten met hun handen in het haar, de situatie is uitzichtloos aan het worden, stelt Hindori. De NZR is al vele keren in overleg getreden met de minister van Volksgezondheid over deze onheilspellende situatie. De minister wil zich wel inzetten voor de ziekenhuizen, maar zegt dat hij ook afhankelijk is van het beschikbaar stellen van middelen door het ministerie van Financiën, stelt Hindori.

De NZR is uitgenodigd voor een bespreking morgen  op het Kabinet van de President. De ziekenhuisdirecteuren hopen dat zij daar gehoor zullen vinden voor de ernstige noden van de ziekenhuizen en kijken uit naar acute oplossingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten