donderdag 30 november 2017

SZF-directeur: 'Er is altijd een spanningsveld tussen wat wordt betaald en wat wordt verwacht'

SZF-directeur Kromodihardjo reageert op de noodkreet van voorzitter Nationale Ziekenhuisraad

'Wanneer plotseling achterstallige declaraties van maanden worden ingediend, kan onmogelijk van SZF worden verwacht dat in dezelfde maand opgespaarde declaraties worden uitbetaald'


'Het Staatsziekenfonds (SZF) spant zich echt in om elke maand de declaraties van de ziekenhuizen te betalen. Natuurlijk zal er altijd een spanningsveld blijven bestaan tussen wat wordt betaald en wat wordt verwacht', reageert SZF-directeur Rick Kromodihardjo op de noodkreet van de ziekenhuizen. Hij zegt dat het spanningsveld niet mag worden verward met onwil van het SZF om aan zijn betalingsverplichting te voldoen.
 
Hett SZF heeft gisteren 19 miljoen Srd overgemaakt aan de ziekenhuizen. Het gaat om een deel van de betaling. Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), heeft opnieuw alarm geslagen over de financiële problemen bij de ziekeninstellingen.

Kromodihardjo erkent dat de ziekenhuizen nu moeilijke tijden meemaken. Hij heeft er ook begrip voor zegt hij vandaag, donderdag 30 november 2017, op Starnieuws.

'Wij stellen ons derhalve constructief op om steeds om de tafel te zitten met het NZR om de situatie het hoofd te bieden en eruit te geraken.' De SZF-directeur legt uit dat ingediende declaraties tegenover betalingen nooit 1 op 1 worden ingeschat. Er moet rekening worden gehouden met het op tijd indienen van de declaraties conform de indieningsvoorwaarden. Er zijn altijd fout opgemaakte declaraties die worden afgewezen. Er kunnen ook inhoudingen zijn voor premies die aan het fonds moeten worden betaald, haalt hij aan.

Kromodihardjo wijst erop, dat er ook opgespaarde declaraties worden ingediend over door de ziekenhuizen zelf gecreëerde achterstanden van maanden achtereen tot zelfs een jaar. 'Wanneer plotseling de achterstallige declaraties van maanden worden ingediend, kan onmogelijk van het SZF worden verwacht dat hij in dezelfde maand al de opgespaarde declaraties uitbetaalt.'

Het SZF komt dan in gedrang met budgetteren. Hij vertelt, dat tegen alle afspraken in soms ook declaraties worden ingediend waarover afspraken zijn gemaakt met het NZR dat die door diverse redenen voorlopig niet betaalbaar zullen worden gesteld.

Het fonds zal morgen samen met het NZR de problemen bespreken op het Kabinet van de President. Kromodihardjo wijst erop dat het fonds zich blijft inspannen om samen met het ministerie van Financiën voortdurend tijdig de betalingen te verrichten aan de dienstverleners, 'hoewel het door de druk inderdaad soms moeilijk gaat'.

'Er ligt een uitdaging voor ons om de inkomsten aan de premiezijde gelijke tred te laten houden met de uitgavenzijde voor de zorg, tezamen met het voorkomen van verspilling en het aanzetten om te komen tot bezuiniging op alle fronten zowel bij de zorgverlening als bij de zorgconsument. Wij dienen beter bewust te worden van de noodzaak om ook de hand in eigen boezem te steken en zelf verspilling tegen te gaan bij het onnodig gebruikmaken van de zorg in alle facetten.’ 

Hij vindt dat eenieder hieraan kan bijdragen en bewustwording hierin kan creëren voor zichzelf. 'Op deze manier en bij gezamenlijke inspanning zullen wij wel in staat zijn om de zorg te blijven garanderen voor eenieder die daarvoor in aanmerking komt.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten