donderdag 11 juni 2020

DOE: Als samenleving dienen we ons te houden aan de Covid-maatregelen'

'DOE wenst geen escalatie van deze gezondheidscrisis'


'Het standpunt en de oproep van het bestuur van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE), is dat we als samenleving ons dienen te houden aan de Covid-maatregelen, zoals door de overheid uitgevaardigd. DOE wenst, zoals nagenoeg de gehele gemeenschap, geen escalatie van deze gezondheidscrisis. 

Ook condoleert DOE de samenleving en de nabestaanden van de tweede bevestigde Covid-overledene in Suriname en wenst ze sterkte toe. 

Het is duidelijk dat het beheersen van deze crisis door de autoriteiten verre van perfect is en op sommige gebieden verbetering behoeft. Op dit moment echter, is er geen direct alternatief. Dit, omdat enkele van de andere alternatieven die onder andere voorschrijven, dat lockdown en andere maatregelen niet nodig zijn, experimenteel en erg riskant lijken voor de volksgezondheid. Het is duidelijk wat er in onze regio gebeurt, waarbij duizenden burgers het leven hebben gelaten. De Verenigde Staten en Brazilië zijn de meest duidelijke voorbeelden. 

De lockdown heeft impact op het sociaal- en economisch leven, maar dat is bij elke crisis het geval. Dit wereldwijd probleem is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. Wat we moeten doen is een constructieve bijdrage blijven leveren door kritisch te blijven, maar tegelijk mee te werken voor een betere beheersing van deze crisis. 

Het is nu noodzakelijk, dat de autoriteiten garanderen dat de sociaal zwakkeren concrete ondersteuning krijgen, evenals ondernemingen, zoals door de regering toegezegd. De crisis reikt namelijk veel verder in tijd en impact, dan we nu kunnen overzien. Niemand wordt daarom aangezet om zich te verzetten tegen de maatregelen van de autoriteiten. 

Er zijn verschillende theorieën met betrekking tot het ontstaan, bestaan, de effecten of te nemen maatregelen inzake het Covid-19 virus door overheden. Laten we als Surinamers nota hiervan nemen, maar deze niet ongefundeerd en ongenuanceerd spuien en verspreiden in de gemeenschap. 

De gezondheid van ons volk is waardevoller dan enig ander belang. Scherpte is echter geboden ter voorkoming van misbruik door de overheid, vooral in deze na-verkiezingstijd. Het wantrouwen komt voornamelijk doordat deze overheid vaker onbetrouwbaar is gebleken. Waakzaamheid is van belang om te voorkomen dat de huidige machthebbers vanuit verkeerde motieven de Covid-kwestie een andere wending geven, gezien de ervaringen uit het verleden. 

De politieke partijen die nu de macht moeten overnemen, maar ook andere maatschappelijke organisaties, dienen daarom alert te zijn. De nieuwe coalitie moet normaal de nodige voorbereidingen treffen met betrekking tot het dragen van regeerverantwoordelijkheid. Het eerste wat dient te gebeuren is natuurlijk de installatie van het nieuwe parlement. Zolang de wettelijke termijn niet wordt overschreden en tegenwerkingen in deze plaatsvinden, kan er geen verdere actie worden ondernomen. 

Er is, voor wat DOE betreft, geen enkele issue met betrekking tot overdracht van regeerverantwoordelijkheid.

Sranansma, laten we dus vooral alle negativiteit en tegenwerkingen van de maatregelen nalaten. Laten we vooral ons deel blijven DOEn door de uitgevaardigde maatregelen na te leven, maar toch nog kritisch het geheel te blijven volgen en waar nodig, constructief daarop te reageren. 

De Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid 
Namens deze, 
Steven Alfaisi 
Voorzitter'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten