donderdag 11 juni 2020

Centrale Bank op.Curaçao plaatst twee tijdelijke curatoren bij Algemene Spaar- en Kredietcoöperatie ACU

CBCS: Ter bespoediging verbetering governance-structuur 


De Centrale Bank CBCS heeft twee tijdelijke curatoren geplaatst bij Algemene Spaar- en Kredietcoöperatie ACU. Het ‘ingrijpen’ door de toezichthouder bij de coöperatie met ruim 30.000 leden houdt vooral verband met de noodzakelijke verbetering van de corporate governance-structuur. De discussie daarover loopt al langer en werd door leden van ACU zelf aangezwengeld, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 11 juni 2020. 

In augustus vorig jaar volgden instructies van de CBCS. Het gaat om de structuur en de verhoudingen tussen het bestuur, de raad van toezicht (RvT), de algemeen directeur en de leden. Laatstgenoemden zijn de aandeelhouders van ACU.



'Wellicht ten overvloede zij wederom benadrukt dat alle statutaire organen in het belang van ACU moeten (blijven) handelen door het uitoefenen van hun taken en verantwoordelijkheden', schreef de Centrale Bank toen. Sindsdien bleef het echter onrustig bij de grootste spaar- en kredietcoöperatie.

De curatoren - het betreft de twee externe deskundigen Alta Poulina en Thomas Domhoff - gaan namens de toezichthouder de ACU-organen begeleiden bij het realiseren van de nieuwe corporate governance-structuur. In werkelijkheid zullen de instructies van de twee curatoren strikt opgevolgd dienen te worden.

In een persbericht legt CBCS uit, dat de leden van de coöperatie ACU tijdens een algemene ledenvergadering (ALV) gestemd hebben voor een nieuwe governance-structuur. 'De nieuwe governance-structuur voorziet in een betere waarborging van de belangen van de leden van ACU.' 

Sindsdien is het proces om tot de nieuwe governance te komen echter ‘vertraagd’, vervolgt de CBCS. Ter bespoediging van de implementatie heeft de Centrale Bank tijdelijk de twee curatoren binnen ACU aangesteld ‘die het bestuur zullen bijstaan bij het binnen afzienbare tijd implementeren van de nieuwe governance-structuur’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten