donderdag 11 juni 2020

VHP-voorzitter Santokhi: 'Surinamers worden niet uitgeleverd'

Spoed persconferentie VHP over onjuiste mediaberichten in Nederland

'Vraagstukken van opsporing zijn geen zaak van de politiek, maar van de rechterlijke macht'


'Surinamers worden niet uitgeleverd.' Dat zei VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vandaag, donderdag 11 juni 2020, tijdens een spoed persconferentie in partijcentrum De Olifant. Ook ABOP-leider Ronnie Brunswijk gaf de geruststelling, dat geen enkele landgenoot aan het buitenland zal worden uitgeleverd. Dit bericht de Ware Tijd.

Directe aanleiding voor de bijeenkomst was de commotie die naar verluidt is ontstaan vanwege een verkeerde weergave woensdag van een interview met de Nederlandse radiozender BNR.

Brunswijk merkte op, dat de aanstaande regeercoalitie geen problemen zoekt of onrust in de samenleving wenst te creëren. 'Wij willen in alle rust werken. Wij gaan geen problemen zoeken of spanningen creëren.' De politicus riep voornamelijk de marrongemeenschap op zich niet op stang te laten jagen door verkeerde informatie. Ook is dit het moment om de etnische scheidslijnen onder de bevolking te overstijgen, stelde hij. 'Dit is het moment om de naties bij elkaar te brengen. Dit is het moment om het waar te maken.'
Hij voegde eraan toe dat geen enkele Surinamer aan het buitenland wordt uitgeleverd.

Santokhi merkte op, dat rechtshulpverzoeken tussen landen een normale zaak is. Indien Nederland om uitlevering van Bouterse vraagt zal dat verzoek op de gebruikelijke procedure via de procureur-generaal worden afgehandeld. Vraagstukken van opsporing zijn geen zaak van de politiek, maar van de rechterlijke macht, aldus Santokhi.

Volgens de VHP-leider zijn de uitspraken die hij tijdens het interview heeft gedaan uit context gehaald. De VHP heeft geëist, dat BNR de gewraakte publicatie rectificeert. Dat is inmiddels ook gebeurd.

Ook is het complete interview te beluisteren op de website van de desbetreffende radiozender. Een aantal Nederlandse media hadden woensdag de publicatie van BNR overgenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten