donderdag 11 juni 2020

Peruaanse chauffeur levert as van doden af ​​terwijl tol coronavirus stijgt

(Bron foto's: Reuters/Sebastian Castaneda)
Orellanqui heeft zo'n 200 marmeren urnen geleverd met gecremeerde overblijfselen


Héctor Orellanqui, 65, gekleed in een witte overjas en masker, heeft een pijnlijke taak om uit te voeren: de as van degenen die zijn overleden aan Covid-19 afgeven aan gezinnen die in de meeste gevallen geen traditionele begrafenissen meer kunnen uitvoeren voor hun dierbaren. 

In de afgelopen paar maanden heeft Orellanqui ongeveer 200 marmeren urnen geleverd met gecremeerde overblijfselen, aangezien de gevallen van het nieuwe coronavirus in Peru zijn gestegen tot boven de 200.000, de achtste hoogste ter wereld. Het dodental bedraagt ​​meer dan 5.700.

Het crematorium Piedrangel waar Orellanqui werkt, heeft minstens 3.500 mensen gecremeerd die zijn overleden aan Covid-19 of waarvan wordt vermoed dat ze het virus sinds half maart hebben opgelopen. Vóór de crisis werden er maandelijks zo'n 250-300 uitgevoerd.


'Ik voel pijn van binnen, maar ik kan niet kapot gaan terwijl ik de urnen aan de families geef. Ik moet ze steunen', vertelde Orellanqui, een grijsharige man met twee kinderen, aan persbureau Reuters. Als Orellanqui privé is, kunnen zijn emoties naar buiten stromen. 'Als ik thuiskom, voel ik me eenzaam en soms komen er tranen in mijn ogen', zei hij.

Peru, een bergachtig Andesland met 33 miljoen mensen, is hard getroffen door de pandemie, ondanks een vroege lockdown. Het is slechts de tweede na Brazilië in Latijns-Amerika in termen van gevallen.

Vóór 19 maart, toen het eerste dodelijke ongeval door Covid-19 in Peru werd geregistreerd, telde het crematorium Piedrangel 35 arbeiders. Er zijn nu 120 mensen die 24 uur per dag in drie ploegen werken om aan de stijgende vraag te voldoen. Het bedrijf cremeert niet alleen degenen die door het virus zijn gedood, maar is ook door de staat ingehuurd om lichamen op te halen bij huizen, ziekenhuizen of zelfs op straat.

Orellanqui, chauffeur van het crematorium gedurende vijf jaar, verzamelde lichamen aan het begin van de pandemie, maar werd vanwege zijn leeftijd verschoven naar een baan die als minder risico op besmetting werd beschouwd. Veel van de extra arbeiders zijn migranten uit Venezuela.

'Ik ben doodsbang voor de doden. In Venezuela was mijn werk als monteur, meestal met het repareren van dingen', zei Alexander Carvallo, een Venezolaan die in Lima woont en zei dat hij geld nodig had om naar zijn familie thuis te sturen. Het crematorium rekent ongeveer 3.100 zolen ($ 905) aan voor het verzamelen, cremeren en afleveren van as. Een lichaamscollector kan meer dan 4.000 soles per maand verdienen, ruim boven het minimumloon. 'We halen dagelijks gemiddeld 70 tot 80 doden op', zegt Miguel Gonzáles, administrateur van Piedrangel. 'Op sommige dagen hebben we het ziekenhuis verteld dat we niet meer kunnen ophalen omdat we geen capaciteit meer hebben', zei hij telefonisch.

'De lijken kunnen we niet verbranden vanwege tijdgebrek, we vermelden ze met hun naam en we hebben ze in de koelkast, wachtend op crematie, wachtend op hun beurt', zei Gonzáles. Gonzáles zei dat de baan risico's met zich meebrengt en dat elke werknemer elke 10 dagen een test voor het virus doorloopt.

De pandemie heeft ook de hele manier waarop met de dood wordt omgegaan veranderd, met de levering aan huis van de as, wat betekent dat de begrafenisceremonies praktisch verdwenen zijn en dat familieleden niet langer kunnen rouwen om hun geliefden met een processie door de straten in de buurt of op de begraafplaats. 'De cultuur van een begrafenis was om over de doden te waken, het was het wegsturen naar een nieuwe bestemming', zei Gonzáles. 'Nu niet, de begrafeniscultuur is totaal veranderd.'

(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten