vrijdag 15 mei 2020

Nicaragua laat meer dan 2.800 gevangenen vrij voor huisarrest

(Bron foto: Twitter)
Vrijlating om verspreiding van de coronavirus- pandemie in te dammen 

Onder vrijgelaten gedetineerden geen politieke gevangenen


Nicaragua heeft woensdag meer dan 2.800 gevangenen vrijgelaten voor huisarrest om de verspreiding van de coronaviruspandemie in te dammen, maar volgens de voorstanders waren er geen politieke gevangenen. 

Nicaragua heeft slechts 25 gevallen van coronavirus en 8 doden gemeld, maar maatschappelijke organisaties beweren dat het aantal veel hoger is.


De autoriteiten hebben ten minste 86 oppositiefiguren en aanhangers van mensenrechtenorganisaties onder de regering van Daniel Ortega gevangen gezet - een voormalige rebellenheld die sinds 2007 aan de macht is en nu wordt beschuldigd van het leiden van een repressieve dictatuur. Veel van die gevangenen werden gearresteerd tijdens protesten tegen Ortega in 2018, die volgens rechtengroepen 300 mensen hebben gedood. Maar, geen van hen behoort tot de 2.815 gevangenen die volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn vrijgelaten uit de gevangenissen van Nicaragua, vertelde advocaat Yonarki Martinez aan persbureau AFP.

'Het is duidelijk dat er geen respect is voor de mensenrechten en de gezondheid van degenen die hun vrijheid zijn ontzegd', zei Martinez.

De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens heeft opgeroepen tot 'onmiddellijke vrijlating' van de politieke gevangenen van het land. Martinez zei, dat sommige van de oppositiefiguren symptomen van Covif-19 hadden, waaronder koorts en ademhalingsmoeilijkheden, maar geen medische aandacht hadden gekregen.

Vorige week klaagde Amnesty International, dat 12 gedetineerden van de oppositie symptomen vertoonden, maar geen medische aandacht kregen. De autoriteiten hebben het Internationale Rode Kruis laten weten dat ze geen Cobid-19-gevallen in gevangenissen hebben bevestigd.

Volgens officiële gegevens heeft Nicaragua slechts 16 gevallen van coronavirus en vijf doden geregistreerd. Maar, maatschappelijke organisaties zeggen dat er minstens 780 vermoedelijke gevallen zijn die zijn behandeld of geregistreerd als longontsteking. De regering ontkent de claims.

(Suriname Mirror/QCostaRica/AFP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten