vrijdag 15 mei 2020

Digitale netwerk Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) gehackt

Hackers eisen onbekend bedrag aan 'losgeld' van het AZP


Het digitale netwerk van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is woensdag gehackt, waardoor het hele systeem plat ligt. Directrice Claudia Marica-Redan bevestigt dit vandaag, vrijdag 15 mei 2020, in de Ware Tijd, maar wil geen nadere informatie geven. Wel benadrukt ze dat het om een serieuze zaak gaat. 

De krant heeft 'van een betrouwbare bron vernomen', dat de hackers 'losgeld' eisen van het AZP, maar het bedrag is niet bekend bij de bron. De directricd wil ook hierover niets kwijt. Hoe lang het zal duren weet Marica-Redan niet. 'Het systeem is helemaal down. We werken met man en macht eraan om het probleem op te lossen.'

Soenita Nannan Panday-Gopisingh, medisch directrice van 's Lands Hospitaal, zegt dat haar ziekenhuis alert is. Het is gisteren door het AZP op de hoogte gesteld van het voorval. De hack bij het AZP heeft geen invloed op de samenwerking. De twee ziekenhuizen delen geen informatie van patiënten. 's Lands Hospitaal probeert zijn digitaal systeem zo goed mogelijk te beveiligen. Eerder viel in dit ziekenhuis een deel van het netwerk uit. 'Er was een grote storing bij de apotheek. Maar, stel je voor als het hele systeem uitvalt. Het is heel vervelend en zou ernstige gevolgen kunnen hebben. We hebben weer waarschuwingen gehad van onze ICT-afdeling.'

Nannan Panday-Gopisingh laat verder weten, dat een onbekend gebleven persoon jaren geleden met een vals e-mailadres een bestelling had geplaatst voor medische artikelen bij een leverancier die bekend is bij het ziekenhuis. Omdat de leverancier de bestelling verifieerde, mislukte het plan.

Hackers bedenken volgens de medisch directrice allerlei manieren om binnen te dringen. Ze onderstreept daarom, dat het belangrijk is om bijvoorbeeld geen e-mails of links van onbekende afzenders te openen.

De afgelopen dagen zijn zowel bekende als onbekende personen in de samenleving slachtoffer geworden van hackers, die via het belverkeer en social media inbraken. Slachtoffers zijn bijvoorbeeld gebeld met een vreemd nummer. Sommigen hebben een sms ontvangen met een link, om onder meer in te loggen bij Netflix.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten