vrijdag 15 mei 2020

Regering wil Srd 1.5 miljard uit reserves Centrale Bank

Governor moet kasreserve percentage omlaag brengen, waardoor geld vrijkomt


Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën, heeft de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Maurice Roemer, per brief ingelicht, dat de regering in het kader van de Wet Uitzonderingstoestand ten behoeve van het Noodfonds, het percentage van de Srd kasreserve wil verlagen van 35% naar 15%. Dit bericht De West donderdagavond 14 mei 2020.

Hierbij wil de regering 20%, ongeveer Srd 1.5 miljard van de reserve base, dat momenteel Srd 7.5 miljard bedraagt. De Staat heeft de CBvS gevraagd dit geld, dat behoort tot een deel van de Srd kasreserves, zogenaamd te 'beleggen' bij de regering voor het Noodfonds. Hierdoor zou Roemer het kasreserve percentage omlaag moeten brengen, waardoor er geld vrijkomt.

De vrijgekomen kasreserve van 20%, wordt dus door de banken op papier geleend aan de regering tegen een rente van 3%. De Staatsbank die wordt ingezet voor deze transactie, is de SPSB, onder leiding van Ginmardo Kromosoeto. De commerciële banken zouden geweigerd hebben hieraan mee te werken, omdat de regering niet eens in staat is te voldoen aan de verschuldigde bedragen van het schatkistpapier.

De regering verschuilt zich momenteel achter de Wet Uitzonderingstoestand en verwerpt de Bankwet met deze handelingen. Als dit gebeurt kan de regering de volledige Srd 400, – miljoen van het Noodfonds, gebruiken voor budgettaire doeleinden.  

Volgens de bron van De West dwingt de regering de CBvS, om hiermee akkoord te gaan en als de CBvS akkoord gaat met dit dwangmiddel heeft de regering Srd 1.5 miljard en het geld van het Noodfonds, Srd 400 miljoen, tot haar beschikking, dat dan bij de SPSB, een bank die in opspraak is geweest, terecht komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten