vrijdag 15 mei 2020

Meer dan 100 doden in Mexico als gevolg consumptie bedorven alcohol

'Productie suikerrietalcohol vervuild met methylalcohol (methanol)'


Meer dan 100 mensen in Mexico zijn overleden na het drinken van bedorven alcohol, clandestien gekocht, in staten als Jalisco, Morelos, Puebla en Yucatan, aldus de autoriteiten in die staten vandaag, vrijdag 15 mei 2020. 

Alleen al deze week zijn 31 mensen omgekomen door de consumptie van besmette alcohol, waarvan zes de afgelopen uren. Meer gevallen zijn gemeld volgens een verklaring van het staatsgezondheidssecretariaat. De afgelopen uren zijn zes mensen in de gemeente Chapala overleden na het consumeren van besmette alcohol, terwijl nog twee anderen om dezelfde reden in het ziekenhuis liggen.


De deelstaatregering meldde, dat er een onderzoek is geopend en dat er wordt gezocht naar nieuwe zaken. 'De Comisión para la Protección contra Riesgos Sanitarios van de staat Jalisco begon ook onderzoek naar het product om de samenstelling ervan te bepalen', aldus een verklaring. Uit onderzoeken blijkt, dat de slachtoffers inwoners waren van Ajijic, in de gemeente Chapala, die elkaar allemaal kenden. Het lijkt erop dat de ingenomen alcohol in bulk is gekocht.


Het Jalisco Gezondheids-secretariaat stelde vast, dat de meeste gevallen verband houden met de consumptie van 96 beproefde suikerrietalcohol, waarvan de productie was vervuild met methylalcohol (methanol).

De Comisión Federal para la Protección contra Riesgos Sanitarios (Cofepris) heeft een lopend onderzoek sinds vorige week, 25 mensen stierven door de consumptie van besmette alcohol. Deze gevallen werden geregistreerd in de gemeenten Axochiapan, Jonacatepec en Telixtac. Naast de mensen in Jalisco zijn 29 mensen overleden in de centrale Mexicaanse staat Morelos.


Uit onderzoek blijkt ook, dat de sterfgevallen zijn veroorzaakt door de consumptie van een soort mezcal, die de slachtoffers tussen zondag 10 mei en maandag 11 mei hebben geconsumeerd. Deze gevallen zijn geregistreerd in de gemeenten Axochiapan, Jonacatepec en Telixtac. In de centrale staat Puebla zijn 40 mensen van verschillende plaatsen om dezelfde reden om het leven gekomen.

Op woensdag 13 mei meldde de deelstaatregering, dat 20 mensen het leven lieten na het nuttigen van besmette alcohol in de gemeente Chiconcuautla. In de gemeenten Zacatlán vielen 17 doden, 17 in Totimehuacán en nog eens 3 in Xochitlán. Ze slikten allemaal een agave-destillaat in.

In een verklaring betreuren de gezondheidsautoriteiten van Puebla de doden. Ze meldden dat er een onderzoek is geopend. Er is meer dan 200 liter alcohol in beslag genomen die verband zou houden met deze sterfgevallen. Volgens lokale media zouden de meeste mensen de drank hebben ingenomen tijdens een begrafenis.

In Yucatán bevestigde de deelstaatregering de dood van 11 mensen die waren opgenomen in het IMSS Rural Hospital No. 59 in Acanceh vanwege alcoholvergiftiging. De meeste sterfgevallen zijn te wijten aan de 'droge wet' in het hele land. Sommige van de betrokkenen hebben de alcohol clandestien verkregen omdat de verkoop van sterke drank verboden is.


(Suriname Mirror/The Yucatan Times/VoA News/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten