vrijdag 15 mei 2020

Vrouw van vermoorde Mexicaanse journalist Javier Valdez roept in open brief op tot gerechtigheid

(Bron foto: Comité ter Bescherming van Journalisten)
Drie jaar na de moord is slechts één verdachte veroordeeld


Op de derde verjaardag van zijn moord, roept de vrouw van Javier Valdez op tot gerechtigheid in open brief. Vandaag, vrijdag 15 mei 2020, op de derde verjaardag van de moord op haar man, schreef vrouw van de Mexicaanse journalist Javier Valdez Cárdenas, journaliste Griselda Triana, een open brief waarin zij oproept tot gerechtigheid en waarin zij de beproeving van haar en haar familie na de moord beschrijft. 


De brief is gepubliceerd in verschillende Mexicaanse media en door het Comité ter Bescherming van Journalisten.



Valdez werd op 15 mei 2017 vermoord in Culiacán, de hoofdstad van de noordelijke Mexicaanse staat Sinaloa. Hij was mede-oprichter van het onderzoeksweekblad Ríodoce en de correspondent in Sinaloa voor de nationale krant La Jornada. Valdez ontving in 2011 de CPJ's International Press Freedom Award.

Drie jaar na de moord is slechts één verdachte veroordeeld. Op 27 februari werd Heriberto Picos Barraza, die met de vluchtauto reed die voor de moord was gebruikt, veroordeeld tot 14 jaar en 8 maanden gevangenisstraf voor zijn rol bij de aanval. Een andere verdachte, Juan Francisco Picos Barrueta, wacht op een proces.

In januari 2020 hebben de Mexicaanse federale autoriteiten een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Dámaso López Sererrano, een voormalige drugsbaron uit Sinaloan die momenteel gevangen zit in de Verenigde Staten, en die volgens hen het brein was achter de moord op Valdez.

De originele versie in het Spaans van de open brief is hier te lezen.

(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten