vrijdag 15 mei 2020

Prehistorisch gigantische luiaards in zuidwesten Ecuador stierven in drinkplaats met eigen poep...

Vervuilde drinkplaats vol luiaardpoep die de dieren vergiftigde en doodde...



Gigantische luiaards uit de ijstijd die onlangs door wetenschappers in Ecuador zijn ontdekt, hebben hun eigen ondergang veroorzaakt in een zelfopgelegde kerker van mest. Een team van internationale wetenschappers heeft onlangs de botten van 22 gigantische luiaards (Eremotherium laurillardi) opgegraven in een  fossielrijke opgravingslocatie genaamd Tanque Loma in het zuidwesten van Ecuador. 

De locatie dateert uit de laatste stadia van het Pleistoceen (2,6 miljoen tot 11.700 jaar geleden) en is een paleotologische schat met duizenden grote zoogdierbotten.

(Bron foto's: Anthony D. Barnosky)
In een nieuw onderzoeksartikel dat vorige maand in ScienceDirect is gepubliceerd, documenteren en leggen co-auteurs dr. Emily L. Lindsey van de La Brea Tar Pits and Museum in Los Angeles, en Erick X. Lopez Reyes met de Universidad Estatal Península de Santa Elena, Av . Eleodoro Solorzano, La Libertad, Ecuador, details uit van een massa-doodsgroepering van volwassen en jonge Eremotherium-reuzenluiaards die stierven in een moerasgraf nadat ze per ongeluk hun eigen ontlasting hadden ingenomen in een vervuilde plas water.

De status en logistiek van de stapels luiaardbeenderen en hun nabijheid tot elkaar geeft aan, dat de oude dieren ongeveer tegelijkertijd zijn gestorven. Onderzoekers ontdekten dat de geconserveerde, besmette vegetatie in de put een akelig beeld gaf van de vervuilde drinkplaats die hoog was opgestapeld met  luiaardpoep die de arme gevangen dieren vergiftigde en doodde.

Volgens de resultaten van het onderzoek werden 575 botten gecatalogiseerd die 22 volwassen luiaards vertegenwoordigen die dateren van ongeveer 18.000 tot 23.000 jaar geleden. De specimens werden opmerkelijk bewaard in één laag met weinig sediment dat ze scheidde, wat de conclusie mogelijk maakt dat de wezens samen stierven en snel werden ondergedompeld in de opgehoopte uitwerpselen.

Luiaards staan ​​bekend om hun ongelooflijk traag bewegende karakter, maar het blijkt dat zo'n extreme traagheid ook van toepassing is op hun badkamergewoonten. Moderne luiaards zijn notoir defacators met een groot volume en verliezen tot een derde van hun totale lichaamsgewicht na een lange maandelijkse bad behandeling. Deze luiaards uit de ijstijd lijken dezelfde toiletroutines te hebben gehad als de studie suggereert dat deze tragisch stinkende gebeurtenis het gevolg zou kunnen zijn van droogte of ziekte veroorzaakt door de besmetting van het moeras, iets dat tegenwoordig wordt waargenomen onder nijlpaardenpopulaties in overvolle drinkplaatsen op de Afrikaanse savanne.

Gargantuan-luiaards waren ooit overvloedig aanwezig in de Amerika's en zijn verwanten van de kleinere luiaards die tegenwoordig in beboste habitats worden gezien. De grootste van deze zachtaardige herbivoren, Megalonyx jeffersonii, reikte tot 10 voet hoog en zou een volwassen mens in de schaduw hebben gesteld. Ze leefden bijna 35 miljoen jaar geleden in Zuid-Amerika en stierven uit aan het einde van het Pleistoceen, net als de meeste ijstijdzoogdieren zoals sabeltandtijgers, kortharige beren, gigantische mastodonten, grotleeuwen, muskusos en verschrikkelijk wolven.

De enorme logge beesten die ooit door de oerwouden zwierven, zijn niet alleen rechtstreeks gerelateerd aan de huidige luiaards in de bomen, maar waren ook in de verte gerelateerd aan zowel miereneters als gordeldieren.

(Suriname Mirror/SyFy/ScienceDirect)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten