dinsdag 24 maart 2020

Bedrijfsleven, de financiële sector en C-47 naar rechter om Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren ongedaan te krijgen

Voorzitter VSB Bryan Renten: 'Betrokken sectoren zijn niet geraadpleegd'

Verbazing, dat ondanks de vele bezwaren, wet toch is bekrachtigd door de president


Het bedrijfsleven, de financiële sector en C-47 zijn met hun juristen juridische stappen aan het voorbereiden. Zij hebben president Desi Bouterse gevraagd om de 'Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren' niet te bekrachtigen. De president heeft de wet, die na een marathon-zitting zaterdagochtend is goedgekeurd met 26 stemmen, gisteren toch bekrachtigd. Verwacht wordt dat de wet later vandaag, dinsdag 24 maart 2020, wordt gepubliceerd in het Staatsblad, aldus Starnieuws. Hierna krijgt de wet rechtskracht. 

Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), zegt dat in de wet verregaande besluiten zijn genomen, zonder dat de betrokken sectoren zijn geraadpleegd. De commissie van rapporteurs heeft de mening gevraagd over een totaal andere wet, dan wat het geworden is.

'Wij zijn op een verkeerd been geplaatst door De Nationale Assemblee', zegt Renten. De VSB, de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, de verzekeringsmaatschappijen (Survam), enkele banken en C-47 zullen gezamenlijk gerechtelijke stappen ondernemen.

De wet maakt dat willekeur wordt toegepast. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, bepaalt welke goederen wel of niet geïmporteerd mogen worden. Er is veel rechtsonzekerheid in deze wet die niet goed in elkaar zit, zegt Renten. Hierdoor ontstaat er willekeur. Veel mensen zijn verontrust door bepalingen in de wet. Renten verwacht dat er een bankrun kan ontstaan als deze wet afgekondigd wordt.

Diverse zaken waar het bedrijfsleven en de financiële sector niet eens mee zijn, zijn kenbaar gemaakt aan de president. 'Wij zijn verbaasd, dat ondanks de vele bezwaren die kenbaar gemaakt zijn, de wet toch is bekrachtigd door de president', zegt Renten.

Hij voert aan, dat de president juist zegt, dat hij anderen wil betrekken, maar dat toch zonder overleg een wet met drastische maatregelen doorgedrukt is. 'In elk geval is er geen sprake van partnerschap', benadrukt de VSB-voorzitter. Renten zegt, dat ook het bedrijfsleven geen baat heeft bij een hoge koers, maar zo'n wet is niet het juiste instrument hiervoor. Hij voert aan dat de koers alleen omlaag gaat door de juiste instrumenten. Duurzaam de koers omlaag brengen, gebeurt in samenspraak met de stakeholders en niet op deze manier.

Extra
Op deze wijze reageert de NDP op de ontstane commotie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten