dinsdag 24 maart 2020

Zorgverleners slaan alarm over tekort aan beschermende middelen en attributen op werkvloer

'Leidinggevenden en superieuren hebben geen oor voor de klachten' 

- 'Gedreigd wordt met disciplinaire maatregelen'...
- 'Op sommige plaatsen ontbreken basale dingen zoals desinfecteringsmiddelen'


Zorgverleners hebben zich bij hun vakorganisaties beklaagd over de slechte voorziening van beschermende middelen en attributen op de werkvloer. Het gaat om medewerkers van RGD-poliklinieken en enkele ziekenhuizen. 'Vooral vanwege de coronacrisis heerst er grote bezorgdheid', zegt vakbondsleider Robby Naarendorp, die enkele vakorganisaties in de gezondheidzorg leidt. 

Wat de zaak volgens hem erger maakt, is dat leidinggevenden en superieuren geen oor hebben voor de klachten en constant gedreigd wordt met disciplinaire maatregelen. 'Op sommige plaatsen ontbreken basale dingen zoals desinfecteringsmiddelen, terwijl momenteel de hele samenleving wordt opgeroepen te letten op de persoonlijke hygiëne', zegt Naarendorp.

Volgens de vakbondsman zou het beter zijn indien de leidinggevenden in deze periode van crisis een beetje inspraak geven bij het helpen zoeken van oplossingen, in plaats dat met strafmaatregelen worden gedreigd. 'We begrijpen dat mensen nu sneller geïrriteerd zijn, maar men zou kunnen luisteren naar de medewerkers bij het zoeken naar werkbare oplossingen, zodat het werk niet onderbroken hoeft te worden.'

Volgens Naarendorp is de coronacisis een situatie die voor iedereen nieuw is. Er zijn nog geen zodanige ontwikkelingen bij wie afgekeken kan worden hoe bepaalde vraagstukken aangepakt zouden kunnen worden. 'Er is opgeroepen voor een nationale aanpak, dus geef de mensen een beetje inspraak', stelt hij.

Een andere zaak die momenteel speelt is het openbaar vervoer waarop veel personeel in de zorg op is aangewezen. Voor zeker een week is openbaar bus- en boottransport door de autoriteiten in samenspraak met vertegenwoordigers van deze sector stopgezet. Vervoerders kunnen niet voldoen aan de regels wat betreft sociale afstand die bewaard moet worden om transmissie van het coronavirus te minimaliseren.

Het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) heeft speciaal voor verpleegkundigen bussen ingezet die hen naar het werk kunnen vervoeren. Zij die gebruik willen maken van dit transport moeten op bepaalde tijdstippen op daartoe aangewezen locaties zijn om opgehaald te worden. Op sommige plaatsen is het mis gegaan, aldus Naarendorp. Of de bussen waren laat waardoor verpleegkundigen die al om 04.30 uur en 05.00 uur op de wachtlocaties stonden, lang moesten wachten. Sommige zijn vanwege het lange wachten en de onveiligheid zo vroeg op straat huiswaarts gekeerd. In andere gevallen waren er onvoldoende bussen ingezet. Volgens Naarendorp zal het systeem verbeterd dienen te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten