dinsdag 24 maart 2020

Regering nog niet van zins tarieven particuliere lijnbushouders te verhogen, 'omdat verkiezingen voor de deur staan'

Bushouders willen dat stadstarief van Srd 1,85 naar Srd 3,70 verhoogd wordt


De regering lijkt niet bereid te zijn om de tarieven van de particuliere lijnbushouders te verhogen. Zowel de leden van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) als de Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer (VOSOV) willen alvast een verhoging van honderd procent. Hierdoor zal het stadstarief Srd 3,70 worden, schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 24 maart 2020.

'De minister heeft geen ja of nee gezegd, maar misschien moet hij toestemming krijgen van hogere hand', zegt Vishen Nejal, secretaris van PLO. Hij heeft de indruk, dat de regering niet van plan is om de tarieven te verhogen. Hij wijst erop, dat minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie het veelal over de coronavirus-crisis had, onlangs tijdens het gesprek met de PLO. Bus- en bootvervoer zijn hierdoor sinds vrijdag voorlopig voor een week stilgelegd.

'Wat de leden interesseert, is een verhoging. Ook al wil de regering dat we na een week weer moeten rijden, zullen de leden dat niet doen. Het tarief moet eerst verhoogd worden', stelt Nejal. Chotkan zegt tegen de Ware Tijd dat er thans geen sprake is van tariefverhoging.

Het gesprek met de PLO ging ook volgens hem meer om de coronavirus-kwestie en de maatregelen die de regering naar de sector toe zou nemen. 'We hebben de maatregelen genomen in het belang van de totale volksgezondheid', zegt hij.

Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van de VOSOV, is het er mee eens dat zolang de verhoging niet wordt ingevoerd de bussen in de garages blijven. Dat besluit hebben volgens hem de bushouders genomen, nadat PLO-voorzitter John Mahadewsing het resultaat van het gesprek met de minister aan de leden had meegedeeld. De busondernemers houden vast aan de eis van honderd procent verhoging. Het stadstarief van Srd 1,85 zal dan Srd 3,70 worden.

Bovendien moet de brandstofcompensatie niet afgeschaft, maar juist verhoogd worden. Het marktconforme tarief is volgens hem Srd 6,40. 'De regering moet alvast de honderd procent verhoging doorvoeren en wij zullen dan verder moeten kijken naar de kostencalculatie van de bushouders. De PLO had een calculatie gemaakt op basis van een wisselkoers van Srd 12 voor de Amerikaanse dollar. Maar, dat moet nu worden aangepast, want nu wordt overal gewerkt met de dollarkoers van Srd 15.'

De regering wil volgens hem de tarieven niet verhogen, omdat de verkiezingen voor de deur staan. De NDP wil in de ogen van Sahadew-Lall geen stemmen verliezen. 'Het is immers vooral de achterban van deze partij die gebruik maakt van het openbaar vervoer en een verhoging zal haar het hardst treffen. Maar, ook wij hebben het moeilijk en moeten verhoogde prijzen betalen. Daarom moet ook naar ons belang gekeken worden.'

Sahadew-Lall zei eerder, dat de busondernemers zeven jaar hebben gereden zonder tariefaanpassing, terwijl de wisselkoersen van Amerikaanse dollar en de euro ten opzichte van de Surinaamse dollar bleven stijgen. In 2016 is een verhoging toegekend en is het stadstarief vastgesteld op Srd 1,50. Dit werd het jaar daarop gebracht op Srd 1,85. 'De bedoeling was, dat we dat jaar verder zouden onderhandelen voor betere tarieven, maar dat is nooit meer gebeurd.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten