dinsdag 24 maart 2020

Curaçao heeft, zolang coronacrisis voortduurt, 125 tot 155 miljoen gulden per maand aanvullende financiële ondersteuning nodig

Eerste stap Solidariteitspakket vooral fiscaal uit- en afstel 


Curaçao heeft, zolang de coronacrisis voortduurt, 125 tot 155 miljoen gulden per maand aan aanvullende financiële ondersteuning nodig. Als de crisis zes maanden duurt, gaat het om 750 tot 930 miljoen. Zo verklaarde José Jardim, interim-president van de Centrale Bank (CBCS), tijdens de persconferentie van de regering gisteren waarin het Solidariteitspakket, althans het eerste deel ervan, werd gepresenteerd, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 24 maart 2020.

Jardim was er ter ondersteuning van minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën.


De extra gelden zijn nodig
ter financiering van de overheidsbegroting met maandelijks 25 tot 35 miljoen; financiering van het behoud van de banen met 40 tot 50 miljoen; en
financiering van de betalingsbalans (lees: de deviezenreserves) met 60 tot 70 miljoen (dit laatste voor de monetaire unie die bestaat uit Curaçao én Sint Maarten). Sint Maarten zou maandelijks met 86 tot 104 miljoen ondersteund moeten worden.

Bij de prognoses wordt er voorlopig van uitgegaan, dat deze crisis een halfjaar kan/zal duren. In dat geval wordt gerekend met een terugval van de economie (bruto binnenlands product, bbp) van 15 procent, aldus premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren. Duurt het nóg langer, dan kan de terugval wel 20 procent, ofwel een vijfde, van de economie bedragen.

Gisteren was het langverwachte moment, dat het kabinet uit de doeken zou doen met welk reddingsplan de coronacrisis wordt bestreden (‘gemitigeerd’, zoals dat tegenwoordig veel wordt genoemd). Het ‘eerste front’ werd vorige week al opgetrokken, namelijk het beschermen van levens, aldus de minister-president.


Het tweede front, het sociaal-economische, is nu aan de beurt. Diverse ministers benadrukten, dat het eerste deel van het plan vooral tot doel heeft de banen en inkomens van de werknemers - met name in de hard getroffen hospitalitysector - zoveel mogelijk te sparen. Met het fiscale pakket (met zowel uitstel- als afstel-tegemoetkomingen) verwacht minister Giselle Mc William (MAN) van Economische Ontwikkeling dat het grootste deel van de werkgevers het ‘tot en met april’ kan uitzingen. Dat zegt zij naar eigen zeggen mede op basis van input van sectorvereniging CHATA, Curaçao Hospitality & Tourism Association.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten