dinsdag 24 maart 2020

Exporteurs groenten en fruit vrezen dat omstreden 'valutawet' leidt tot vernietiging agrarische productiebedrijven

'Exporteurs enorm onaangenaam overvallen door aanname van de wet'


De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) vreest, dat de aanname van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren uiteindelijk zal zorgen voor verlies van banen, inkomstenderving en vernietiging van agrarische productiebedrijven. 

De VEAPS stelt in een persbericht, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 24 maart 2020, dat de 'exporteurs enorm onaangenaam overvallen zijn' door aanname van de wet, zaterdag in de Assemblee.

Volgens de organisatie is de oorzaak van de stijging van de wisselkoers, het ontoereikend aanbod van de vraag naar valuta. De coalitie zou er juist voor moeten zorgen, dat ze maatregelen treft om de verdiencapaciteit te vergroten door de export te bevorderen, en de overheidsuitgaven af te stemmen op de inkomsten. 'Integendeel komt de regeringscoalitie met wetgeving om de export van agrarische producten de nek om te draaien', schrijft de VEAPS.

Conform de nieuwe wet worden exportbedrijven gedwongen om 60% van de factuurbedragen in valuta te repatriëren naar Suriname. De leden van VEAPS maken al jaren de factuurbedragen over naar Suriname. Volgens de nieuwe wet zijn de exportbedrijven nu verplicht om hun valuta te verkopen aan de banken tegen de officiële Centrale Bank-koers die lager is dan de straatkoers, terwijl de prijzen van inputs en lokale inkopen en betalingen gebaseerd zijn op de straatkoers.

Door de lagere officiële koers ontvangen de exporteurs minder Srd's voor hun zelf verdiende valuta, terwijl de lokale inputs / betalingen zijn afgestemd op de hogere straatkoers.

Deze wet creëert volgens de VEAPS diefstal en haar leden worden zwaar benadeeld, wat uiteindelijk zal leiden tot enorme verliezen met uiteindelijke stopzetting van de lokale exportbedrijven, voorspelt de organisatie.

De VEAPS zegt zich af te vragen of de coalitie de weg wil vrij maken, opdat de Israëlische LR group met een staatslening staatsbedrijven opzet in de agrarische productie conform hun businessplan en overeenkomst met de overheid.

Een ander heikel punt is dat deze wet bureaucratie en willekeur zal bevorderen. Een Toezichtsorgaan zal bepalen indien een exporteur valuta nodig heeft voor de aanschaf van bedrijfsgeoriënteerde zaken.

De VEAPS noemt het absurd, dat de exporteur verplicht is te wisselen tegen een lagere koers en daarna moet 'bedelen' bij het Toezichtsorgaan voor het verkrijgen van valuta voor zijn bedrijfsoperatie.

'Bij de VEAPS zijn exportbedrijven aangesloten die ongeveer 260 ton groenten per maand afromen van de lokale productie ten behoeve van de export met een omzet van ongeveer € 1 miljoen per maand.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten