zaterdag 13 juni 2020

VN-Mensenrechtenbureau beschuldigt politie Mexico in vijf steden van buitensporig geweld

'Essentieel onderscheid te maken tussen degenen die gewelddadige acties uitvoeren en degenen die vreedzaam demonstreren' 


Naarmate nieuwe rapporten over politiegeweld en buitensporig geweld blijven opduiken, zegt het Mexicaanse bureau van de Verenigde Naties Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens (ONU-DH, Oficina en México del Alto Comisionado de las Naciones Unidas para los Derechos Humanos), dat de politie in verschillende delen van het land de rechten van de burger heeft geschonden. 

'De ONU-DH ontving verontrustende informatie over het optreden van de politie in strijd met de internationale normen voor het gebruik van geweld tijdens recente protesten op verschillende locaties in Mexico: Tijuana, Guadalajara, San Luis Potosí, Mexico City, Puerto Morelos', aldus de organisatie.


'We herinneren eraan, dat het hoofddoel van politieacties bij demonstraties of protesten de bescherming is van demonstranten, derden en openbare en particuliere eigendommen, en niet de opsluiting van of confrontatie met degenen die demonstreren.'

De organisatie herinnerde eraan, dat er internationale principes zijn voor het gebruik van geweld, met name preventie en voorzorg, en riep op tot onderzoek naar mogelijke vormen van politiegeweld. 'Beschuldigingen van schending van de principes van het gebruik van geweld, inclusief klachten over overmatig gebruik van dodelijk geweld, moeten worden onderworpen aan een snel, onafhankelijk, ijverig en onpartijdig onderzoek en het bepalen van verantwoordelijkheden, inclusief hiërarchische superieuren', aldus de ONU-DH.


'Het is essentieel om onderscheid te maken tussen degenen die gewelddadige acties uitvoeren en degenen die vreedzaam demonstreren en de aanwezige mensenrechtenverdedigers en journalisten.'

Sinds de dood van Giovanni López, terwijl hij op 5 mei in Jalisco in hechtenis was genomen, zijn de protesten toegenomen.


In Guadalajara hield de politie verschillende jongeren, die probeerden te protesteren, illegaal vast, terwijl in Mexico-Stad geüniformeerde agenten een 16-jarig meisje tijdens een demonstratie tegen het hoofd schopten.

In Puerto Morelos, Quintana Roo, zouden officieren naar verluidt mensen hebben aangevallen die protesteerden in een park, en in Baja California onderzoekt de Comisión Estatal de Derechos Humanos dit jaar ten minste vijf gevallen van overmatig geweld door de politie tijdens arrestaties in Tijuana en Ensenada.

(Suriname Mirror/El Manana/Mexico News Daily/Twitter/Reforma/SintesisTV/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten