zaterdag 13 juni 2020

Werknemers IAmGold/Rosebel Gold Mines in staking - Twee arbeiders besmet met Covid-19

Directie zou Covid-19 maatregelen niet naleven

- Arbeidsomstan- digheden lenen zich niet voor handhaving 1.5 tot 2 meter social distance
- Bedrijf corrigeert met persbericht berichtgeving Starnieuws

De werknemers van IAmGold/Rosebel Gold Mines (RGM) te Brokopondo zijn gisteren in staking gegaan, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 13 juni 2020. Eerder was een lid van de bond op het werk positief getest op Covid-19. Gisteravond is weer iemand volgens de secretaris-generaal van de bond, Johan Seymor, positief getest. Daarna is nog iemand onwel geworden. Toen dit bekend werd, hebben alle arbeiders zich teruggetrokken. 

Seymor zegt, dat de bond aan de leiding van het bedrijf meegedeeld heeft dat er aanpassingen moeten komen, aangezien werknemers beschermd moeten worden. Aangedrongen wordt op toepassing van de maatregelen die uitgevaardigd zijn door het Covid-19 Managementteam. De accommodaties en de werkomstandigheden op Rosebel lenen zich niet voor handhaving van de 1.5 tot 2 meter social distance. Er moeten maatregelen en ook controle komen om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet verspreid.

* Na het bericht op Starnieuws heeft IAmGold/Rosebell onderstaand corrigerend persbericht uitgebracht:

'(...) De positief geteste werknemers hadden geen symptomen bij aankomst. De huidige situatie legt de uitdagingen bloot die de asymptomatische besmettingsgevallen met zich meebrengen. Onmiddellijk na de bevestiging van de positieve test werd in nauwe samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, als deel van het Nationaal COVID-19 Managementteam, een lopend contact tracing onderzoek opgestart. Personen die in contact zijn gekomen met de besmette werknemer worden geïsoleerd in een aangewezen locatie in Paramaribo. De werknemers, de vakbond en andere gezondheidsdiensten van de overheid en het Nationaal COVID-19 Managementteam zijn ook geïnformeerd over de situatie. 

Rosebel benadrukt hierbij dat bij elke beslissing met betrekking tot positieve gevallen, verdachte gevallen en of contacttracering, de richtlijnen van het BOG worden opgevolgd. Rosebel heeft geen mandaat om zelfstandig te beslissen hoe in deze gevallen te handelen. 

Wij volgen de regels van het Nationaal COVID-19 Managementteam zoals gecommuniceerd door BOG. De beslissing van de werknemers en de vakbond bij Rosebel, RGWO, om het werk neer te leggen zal afgehandeld worden volgens de bestaande protocollen en de geldende CAO. 

Het Managementteam van Rosebel zal overleg met de vakbond, de werknemers, de gemeenschappen en de samenwerking met de relevante overheidsinstanties voortzetten, om de veiligheid en de gezondheid van haar werknemers en andere betrokkenen te kunnen blijven garanderen. (...)'

IAmGold/Rosebel Gold Mines corrigeert onjuiste informatie in de media Covid-19: 13062020 by Suriname Mirror on Scribd


Volgens Seymor is het bedrijf niet ingegaan op de voorstellen die gedaan zijn. De leiding meent dat er al maatregelen zijn getroffen door het bedrijf. De bond vindt dat door het werkschema dat gehanteerd wordt, meer mensen besmet kunnen worden. Aangedrongen wordt om mensen 14 dagen in plaats van een week te laten werken en 14 dagen in thuis-quarantaine te gaan. De leden zijn vrijdag geïnformeerd, waarbij meegedeeld is dat 2 juni een brief is gestuurd naar de leiding van RGM. Daarin is aangegeven, dat alle handelingen die het bedrijf pleegt in belang moet zijn van de gezondheid van de medewerkers.

Gisteravond is weer een lid positief getest. Hij is met een bedrijfsambulance afgevoerd en thuis gezet in afwachting van een actie vanuit het Covid-Managementteam.

Seymor benadrukt, dat dit niet geaccepteerd kan worden door de bond. Iemand die besmet is kan niet naar huis worden gebracht, maar moet gelijk in isolatie, anders besmet hij zijn gezin. Gisteravond was de persoon nog steeds niet in isolatie. Toen een derde persoon zich niet goed voelde, is binnen de werkplek behoorlijke beroering ontstaan door de situatie.

Het bestuur wil in dialoog gaan met de directie, maar er is nog geen afspraak hierover. Het bestuur zal vanochtend de leden informeren over de verdere ontwikkelingen.

De leiding heeft het bestuur aangegeven dat het om een wilde actie gaat. Seymor zegt hierop, dat de leden bezorgd zijn en bang zijn voor hun veiligheid. Het bestuur heeft besloten in beraad te gaan en heeft de actie overgenomen. Door de ontwikkeling is men bang dat iedereen besmet kan raken.

Rosebel is volkomen lamgelegd. Er wordt niet geproduceerd. Het bestuur werkt met de richtlijnen van het Covid-19 Managementteam. Dit houdt in dat de veilige afstand in acht wordt genomen. Op een kamer in het woongedeelte, mag slechts één persoon per keer zich bevinden. Het bestuur heeft geëist dat de barakken van de werknemers ontsmet moeten worden, wat nog steeds niet is gebeurd, terwijl een tweede persoon besmet is geraakt. De werkers zijn voor de nacht verspreid op het terrein en in de ruimten.

Het bestuur vindt dat het bedrijf moet meewerken aan bescherming van de werkers. 'Wij zijn open voor dialoog met de leiding. Wij willen ook gesprekken hebben met de corporate van Canada, zodat er goede besluiten kunnen worden genomen, waardoor wij de mijn kunnen blijven draaien op alle niveaus', stelt Seymor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten