zaterdag 13 juni 2020

Centraal Hoofdstembureau maakt dinsdag 16 juni uitslag verkiezingen formeel bekend

Onafhankelijk Kiesbureau zal verkiezingen al dan niet bindend verklaren


Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) zal dinsdag de uitslag van de verkiezingen formeel bekendmaken. De openbare zitting wordt gehouden in Sana Budaya om tien uur 's morgens. Nadat het de uitslag heeft bekendgemaakt, is het de beurt aan het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) om een oordeel te vellen over de verkiezingen. Het OKB verklaart de verkiezingen al dan niet bindend, zo schrijft Starnieuws zaterdag 13 juni 2020. 




Nadat de uitslag formeel is vastgesteld door het CHS, hebben de gekozen leden twee weken de tijd om hun verkiezing te aanvaarden. Dit document maakt deel uit van de geloofsbrieven. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons is bezig met de voorbereidingen opdat de nieuwe leden op 29 juni kunnen worden toegelaten. De huidige Nationale Assemblee is op 30 juni 2015 aangetreden. Vóór die datum moeten de nieuwe leden worden toegelaten.


President Desi Bouterse heeft reeds aangegeven, dat hij bezig is met de voorbereidingen voor de machtsoverdracht. Hij heeft opnieuw aangegeven, dat het volk zijn stem heeft uitgebracht en dat de verkiezingsuitslag gerespecteerd wordt. Hij zal de nieuwe leiders feliciteren zodra het OKB de verkiezingen bindend heeft verklaard.

De nieuwe coalitie, bestaande uit de VHP, ABOP, NPS en PL, is al begonnen met het horen van ruim negentig maatschappelijke groepen. De inbreng van het maatschappelijk middenveld wordt meegenomen in het te voeren regeerbeleid.
Samen hebben deze vier partijen 33 zetels in De Nationale Assemblee. Om de president en vicepresident in De Nationale Assemblee te kunnen kiezen, zijn  minstens 34 van de 51 stemmen (2/3 meerderheid) nodig. De BEP, die twee zetels bezit, heeft intussen aangegeven mee te zullen werken aan het kiezen van deze twee functionarissen in De Nationale Assemblee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten