zaterdag 13 juni 2020

Presidentieel Besluit uitgevaardigd voor wet 'Uitzonderingstoestand Covid-19

Overtreders lockdown kunnen nu strafrechtelijk worden vervolgd


Nu er een Presidentieel Besluit is uitgevaardigd rond de wet 'Uitzonderingstoestand Covid-19' kunnen overtreders van deze wet nu wel strafrechtelijk worden vervolgd. 

Bij de afsluiting van de reguliere persconferentie van het Covid-19-Managementteam maakte Gwendoline Babel, onderdirectrice van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), gisteravond bekend, dat het 'President Besluit van 12 juni 2020 PB 07-2020 inzake uitvoering van artikel 4 lid 2 van de wet Uitzonderingstoestand Covid-19' die dag is uitgevaardigd. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 13 juni 2020.

'Daarin treft u dus alle maatregelen die zijn getroffen in het kader van de beheersing van Covid-19. Die zijn allemaal daarin opgenomen', aldus Babel.

Het Korps Politie Suriname (KPS) liet donderdag nog in een officiële bekendmaking weten, dat overtreders van de wet Uitzonderingstoestand Covid-19 niet strafrechtelijk konden worden vervolgd, omdat het Presidentieel Besluit nog niet was geëffectueerd. Dat werd gisteravond opnieuw beaamd door hoofdinspecteur Humphrey Naarden tijdens de reguliere persconferentie. Hij verwees naar eerdere uitspraken van hem, dat mensen die zich niet houden aan de lockdown zes maanden hechtenis of een boete van Srd 25.000 tegemoet konden zien.

'Er is een wet Uitzonderingstoestand Covid-19 die te maken heeft met het Covid-19-gebeuren in Suriname. Maar  die kan nog niet worden gebruikt, omdat er een Presidentieel Besluit moet worden uitgevaardigd waarin moet worden aangegeven regelgeving met betrekking tot hoe die wet moet worden toegepast', sprak Naarden.

'Wat wij doen - en dat is ook de instructie vanuit de korpsleiding - is zoveel mogelijk vermanend optreden tegen mensen die zich niet houden aan de maatregelen die geldig zijn.'

Een klein half uur daarna deelde Babel, kort vóór het afsluiten van de persconferentie, dus mee dat het Presidentieel Besluit eindelijk was uitgevaardigd.

Het ontbreken van dit besluit was al enkele dagen onderwerp van gesprek binnen de samenleving. Hooggeplaatste politieambtenaren maakten eigenlijk duidelijk, dat de omgekeerde weg was bewandeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten