zaterdag 13 juni 2020

Coronavirus verspreidt zich door inheemse Amazonegemeenschappen Colombia

(Bron foto: journeylatinamerica)
Colombiaanse grensstad Leticia hotspot voor coronavirus geworden

Bijna 2.000 mensen in en rond Leticia ziek door Covid-19


Met bijna 40.000 doden heeft Brazilië het op twee na hoogste Covid-19-dodental en het op één na hoogste bevestigde aantal gevallen geregistreerd. De buren zijn bang dat de ziekte de grenzen van Brazilië overspoelt. 

Inderdaad, één Colombiaanse grensstad is al een hotspot voor coronavirus geworden. Leticia, gelegen op het zuidelijkste puntje van Colombia, is een haven aan de Amazone die grenst aan Brazilië en Peru. Er zijn weinig vluchten en er zijn geen wegen die de stad verbinden met de rest van Colombia. Dus de 50.000 mensen van Leticia halen het overgrote deel van hun voedsel en voorraden uit de aangrenzende Zuid-Amerikaanse landen.

(Bron foto: Tatiana Álvarez / AFP - El Tiempo)
Jesús Galdino, de gouverneur van het Colombiaanse Amazonas-departement of -staat, waaronder Leticia, zegt dat deze economische realiteit het Colombia onmogelijk maakte zijn grens af te sluiten, toen het coronavirus Brazilië begon te overspoelen. Daarnaast wonen veel Colombianen in Tabatinga, een Braziliaanse stad naast Leticia, en steken ze vaak over naar de Colombiaanse kant om te werken, winkelen of familieleden te bezoeken.

In sommige buurten vormt de straat de scheidslijn tussen de twee naties. 'Het zou zinloos zijn geweest om te proberen een blokkade op te zetten', zei Galdino in een telefonisch interview vanuit Leticia. 'En aangezien Covid zo'n enorme impact heeft in Brazilië, is het aantal gevallen hier ook enorm.' Nu zijn bijna 2.000 mensen in en rond Leticia ziek met Covid-19. Ongeveer 70 zijn gestorven. Dat klinkt in eerste instantie misschien niet als een kolossaal dodental. Maar, omdat de omringende staat Amazonas dunbevolkt is, komt dit neer op het hoogste sterftecijfer per hoofd van de bevolking in heel Colombia, volgens cijfers van het Colombiaanse ministerie van Volksgezondheid.

Onder de eersten die ziek werden in Leticia was Antonio Bolívar, een lid van de Ocaina inheemse stam en een parttime acteur. Hij werd een lokale beroemdheid na zijn hoofdrol in de film Embrace of the Serpent uit 2015, de allereerste Colombiaanse film die werd genomineerd voor een Oscar.


In de film, die zich aan het begin van de 20e eeuw afspeelt, speelt Bolívar Karamakate, een sjamaan en de laatste overlevende van een Amazone-stam die zich zorgen maakt dat hij het contact met zijn cultuur verliest. Hij behandelt roofzuchtige rubberbaronnen en religieuze fanatici terwijl hij een Duitse wetenschapper en, veel later, een Amerikaanse botanicus door de jungle leidt om een ​​heilige genezende plant te vinden.

In het echte leven was Bolívar degene die moest worden genezen. In april kreeg hij hoge koorts en had hij moeite met ademhalen, volgens zijn zoon Cristian Bolívar. 'We behandelden hem met natuurlijke medicijnen', zegt de jongere Bolívar. 'Maar, de zaken werden slechter, dus belde ik een ambulance om hem naar het ziekenhuis te brengen.' 

Inheemsen, die het grootste deel van de bevolking van Amazonas uitmaken, zijn bijzonder kwetsbaar voor Covid-19. Sommigen leven in reservaten in de buurt van Leticia en hebben geen internettoegang om informatie over de ziekte te krijgen. Bovendien kunnen hun gemeenschappelijke tradities de besmetting vergroten, zegt Germán Palacio, hoogleraar aan de universiteit van Leticia. 'Het is iets cultureels. Je deelt met anderen', zegt Palacio. 'Eten. Drinken. Iedereen drinkt uit dezelfde bron of uit hetzelfde glas. Je zet yuca in het midden van je tafel en iedereen deelt het.'

Voor degenen die ziek worden zijn er in Leticia weinig mogelijkheden. De stad zou de thuisbasis moeten zijn van een gloednieuw openbaar ziekenhuis. Maar, corrupte overheidsfunctionarissen staken veel van het geld in eigen zak en het werd nooit gebouwd. In maart werden drie voormalige gouverneurs in verband met het schandaal gevangen gezet. 'Het probleem is dat iedereen afhankelijk is van het volksgezondheidssysteem. Maar, na drie decennia van corruptie is het systeem een ​​ramp', zegt Palacio. Dat blijkt uit het 60 jaar oude openbare ziekenhuis van Leticia, dat geen medische basisapparatuur heeft, een lekkend dak heeft en kapotte wastafels en toiletten heeft. In april namen ongeveer 30 van de artsen en verpleegsters ontslag vanwege het gebrek aan medische apparatuur en omdat ze al maanden niet waren betaald. Dat bracht de federale autoriteiten ertoe om in te grijpen en het beheer van het ziekenhuis over te nemen. Een deel van het personeel is inmiddels teruggekeerd.

(Bron foto: TelesurTV)
Dit was het ziekenhuis waar Cristian Bolívar zijn vader, de filmacteur, bracht. Maar, volgens hem ontbrak het de dokters aan een apparaat om het zuurstofgehalte in het bloed van zijn vader te meten. Dus nam hij zijn vader mee naar een dure privékliniek - maar die zat vol. Na nog een paar uur in een ambulance te hebben gelegen, werd Antonio Bolívar uiteindelijk teruggebracht naar het openbare ziekenhuis waar hij werd opgenomen. Vier dagen later stierf Leticia's filmster op 75-jarige leeftijd....

(Suriname Mirror/NPR/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten