vrijdag 3 januari 2020

'Geen sprake is van ontbinding van de Vereniging Alliance Française de Paramaribo'

'De Franse ambassade is slechts een donateur en geen lid van de Vereniging'


'In tegenstelling tot wat de Franse ambassade heeft bekendgemaakt, zegt het huidige bestuur van de 'Vereniging Alliance Française de Paramaribo' dat er absoluut geen sprake is van ontbinding van de Vereniging, noch is er door de leden verzocht om deze te ontbinden. 

De vereniging Alliance Française de Paramaribo die een rechtspersoon is, kent statuten en een huishoudelijk reglement. Volgens haar statuten, is de Franse ambassade slechts een donateur en wordt hij nimmer genoemd als hoger gezag of lid van de Vereniging. 

Het is voor de vereniging op zijn minst gezegd, erg verbazingwekkend dat de ambassadeur uitspraken doet over interne zaken die hem toevertrouwd zijn als donor en welke enorme schade hebben toegebracht aan de Vereniging met een bestuur dat geheel vrijwillig fungeert om eveneens de culturele projecten van de Franse Ambassade uit te voeren. 

De Franse ambassadeur en de Foundation zullen nader geïnformeerd worden door onze juridisch adviseur omtrent de statuten en de rol van de Ambassade. Het bestuur respecteert de vrije keuze van de ambassadeur om de samenwerking met de vereniging stop te zetten, maar geeft te kennen dat het bestuur nimmer schriftelijk is geïnformeerd over zijn besluit, zowel komende van de Ambassade als de Foundation, en de reden(en) daartoe. 

De vereniging 'Alliance Française de Paramaribo' is een non-profit organisatie, die langer dan 60 jaar fungeert in Suriname, heeft als voornaamste doel de Franse taal en cultuur te bevorderen in Suriname. Zij wordt bestuurd door grotendeels Surinaamse burgers die geheel vrijwillig de organisatie ondersteunen en die zich volledig inzetten met hun eigen middelen om de gestelde doelen van de vereniging te bereiken. 

De bestuursleden die de afgelopen 5 jaar gefungeerd hebben, hebben hun zorgpunten wel degelijk zowel mondeling als schriftelijk medegedeeld aan de leden en donateurs bij elke bijeenkomst, bestuursvergadering of algemene ledenvergadering, dat continuering van de vereniging heel moeizaam verloopt, omdat subsidies en donaties minder worden en subsidies vaak lang op zich laten wachten en of zelfs uitblijven. Hierdoor is de vereniging vaak in een penibele situatie komen te verkeren. Slechts culturele activiteiten werden ondersteund middels deze subsidies en het hoofddoel, te weten het opleiden in de Franse taal, werd nimmer ondersteund door de donateurs. 

De Foundation Alliance Française zelf is tijdig geïnformeerd over de groei van de vereniging en tevens de functionele problemen die zij treft. Helaas heeft de vereniging tot heden, nimmer van haar ondersteuning mogen genieten in welke vorm dan ook. Echter, hebben enkele leden van het bestuur consequent hun ondersteuning verleend aan de vereniging, totdat er een enorme groei is ontstaan aan interesse voor de Franse taal. De cursussen hebben zelfs bijgedragen tot het afleveren van docenten in de Franse taal. 

Ook heeft de vereniging de afgelopen 5 jaren een reeks aan succesvolle activiteiten ontplooid, welke hebben zorg gedragen voor uitwisselingsprogramma's tussen Suriname en Frans-Guyana waarbij zowel Franse als Surinaamse artiesten hun talenten konden tonen. Op een bijeenkomst op 13 december 2019, hebben 3 bestuursleden hun ontslag ingediend. Deze aftredende leden zullen vervangen worden en bij de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering zullen de nieuwe kandidaten voorgesteld worden, voor goedkeuring en aanname. 

Het huidige bestuur benadrukt en bevestigt dat het continueert met het uitvoeren van zijn doelen, omdat het vindt dat het moet blijven investeren in het opleiden in de Franse taal aan lokale burgers en zodoende zijn bijdrage kan leveren in het bevorderen van de toerismesector, handel en industrie, kunst en cultuur, educatie etc. met de Franse taal als communicatie-tool. 

De administratie van de vereniging is al vanaf 2 januari 2020 open en de aanvang van de lessen staat gepland voor 8 januari 2020. Wij wensen een nieuw leven te blazen in onze vereniging AF de Paramaribo, samen met u, de cursisten, het personeel, leraren, supporters en donateurs. 

Met grote dankbaarheid kijken wij terug naar de afgelopen tijd, waarin u ons met uw hart en harde werk heeft ondersteund. Wij spreken de hoop uit dat u ons zult blijven ondersteunen in ons nobel streven om de Franse taal te blijven onderwijzen, zodat ons geliefd land Suriname er profijt van heeft. Moge de toekomst voorspoedig zijn voor ons en en moge wij met wijsheid, enthousiasme, toewijding en kracht ons werk continueren. 

F. Moeljoredjo 
Voorzitter AF de Paramaribo'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten