vrijdag 3 januari 2020

Pertjajah Luhur wil meer informatie regering over beheer Afobakadam

PL ziet graag weer aandacht voor stopgezet TapaJai-project

(Bron foto: NII)

De Pertjajah Luhur (PL) is op basis van antwoorden die zij in gesprek met president Desi Bouterse heeft gehad op vragen betreffende de overname van de Afobaka stuwdam, content met het feit, dat de waterkering nu in Surinaamse handen is, zo schrijft althans het Nationaal Informatie Instituut (NII). Het staatshoofd informeerde de politieke organisaties die in het parlement vertegenwoordigd zijn donderdag 2 januari 2020 over het traject naar het moment van de overname van de stuwdam en het proces hierna. 

De PL werd bij deze informatiesessie vertegenwoordigd door Robert Soentik, Hendrik Setrowijojo, Bronto Somohardjo, Martha Djojoseparto en Nasier Eskak.

Soentik zei, dat de PL helemaal content is met de overname van de dam, vooral vanwege het argument dat Suriname de Suralco moest betalen. Hij zegt dat de overheid de Alcoa hiermee in principe subsidieerde. Volgens de PL-secretaris maakt ook het feit, dat de vertegenwoordiging op al haar vragen antwoorden heeft gekregen, haar content.

Hoewel de partij achter de overname van de stuwdam staat, wil zij toch het fijne weten van het beheer hiervan. Soentik wijst erop, dat over het opzetten van een eigen entiteit was gesproken. De stuwdam zal worden beheerd door SPCS (Staatsolie Power Company Suriname), een dochteronderneming van Staatsolie. Soentik zegt, dat de PL graag wil weten hoe de aanpak eruit zal zien, dit tegen de achtergrond van het feit dat Staatsolie al fossiele brandstof levert.

De PL-vertegenwoordiging had ook vragen over het subsidiebeleid, eventuele verhoging van de energietarieven, de precieze betekenis van de overdracht en wat er met overtollige energie zal gebeuren. Verder maakte de PL-vertegenwoordiging ook kenbaar, dat het intussen stopgezette TapaJai-project als additionele energiebron gebruikt kon worden. Hierover zou het staatshoofd hebben aangegeven, dat de stopzetting een politiek besluit is geweest.

Setrowidjojo zei, dat zij nu de partijleiding gaan informeren over het gesprek met het staatshoofd. De bijdrage van de PL in het natraject zal binnenskamers besproken worden. Een besluit over hoe verder zal ook in het partijprogramma terug te zien zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten